Cookies- og Brukervilkår


LEGG DITT EGET FLOTTE SKIPSGULV

De populære skipsgulvene fås i mange plukk selv-varianter. Både når det gjelder tresorter og fuger.De finnes bl.a. med en smal gummilist, som er montert på gulvbordene fra produsenten. Og med en bred gummilist, som man selv må legge oppå fjæren før to bord settes sammen.


Endelig finnes det massive trelister, som i likhet med gummilisten monteres på oversiden av fjæren. Trelisten limes med trelim, før bordene settes sammen. Trelisten har den fordelen at den kan slipes sammen med resten av gulvet, hvis det skulle bli nødvendig. Felles for skipsgulv er den forholdsvis høye prisen, så derfor er det smart å lage skipsgulvet selv. Det kan mer enn halvere prisen.

Før du går i gang, er det viktig med et godt, fast underlag. Det kan, som her, være en høvelbenk, men et bord eller et par bukker kan også brukes. Her har vi brukt et bord som underlag. Skru det godt fast, så du har et permanent underlag som kan brukes til alle bordene. Når underlaget er klart, kan det første gulvbordet legges opp. Det festes til underlaget med skrutvinger.

For å lage et skipsgulv, må du bruke en håndoverfres med en vanlig notfres og et anlegg til å styre maskinen. Still nå inn fresen. Først i dybden. Fresestålet skal bare såvidt berøre fjæren når fresens fot flukter med oversiden av bordet. Sett så anlegget på fresen, og juster bredden på fugen. Den skal i dette tilfelle være 6 mm. Det vil si at når du setter sammen bordene, vil det bli en avstand på 6 mm mellom dem.

Kontroller at målet er 6 mm på begge sider av anlegget. De fleste fuger er enten 4 eller 6 mm brede. 4 mm til smale bord og 6 mm til brede. Det gir mest harmonisk uttrykk i det ferdige gulvet. Lag et lite prøvestykke, hvor du kontrollerer at det faktisk freses de ønskede 6 mm av bordet, noe det gjør. Når du starter, må du sørge for å trekke fresen godt inn mot bordet og ned mot fjæren. Kjør så stille og rolig i én bevegelse langs hele bordet.

Du bør for øvrig alltid benytte hørselvern såvel som beskyttelsesbriller når du jobber med en håndoverfres. Når du kommer til enden av bordet, er det viktig å styre helt korrekt, ellers kan du risikere at avslutningen blir skjev. Derfor anbefaler fagmannen at du skjærer gulvbordene litt lengre enn selve gulvet. På den måten har du mulighet for å skjære av endestykkene, slik at sporet til fugen blir snorrett. Som man ser er kanten på det fresede bordet nøyaktig like skarp som på det vanlige bordet. Når du har freset alle gulvbordene, skal gulvet legges.

Her viser vi det i en prøvemontering. Bordene er 22 mm tykke, og da skruene skal være minst dobbelt så lange, monteres bordene med 4,2 x 55 mm gulvskruer. Ettersom vi har fjernet 6 mm, er det nå mye bedre plass i fjæren til skruene enn det normalt ville vært. Gulvbordene til et skipsgulv legges på samme måte som du ville lagt et vanlig tregulv på lekter. Når gulvet først er lagt, er fugene veldig tydelige. Det første du må gjøre, er å legge fugetape i bunnen av fugene. Fugetape fås i både 4 og 6 mm’s bredde og i flere farger. Fargen har ingen innvirkning på resultatet, men det kan være en fordel med en mer fargerik tape enn denne. Da kan man se bedre om den ligger helt korrekt.

Tapen er viktig, fordi den forhindrer fugemassen i å klebe seg til bunnen av fugene. Fugemassen skal nemlig bare klebe på siden av fugene. På den måten kan fugen gi seg, og vil derfor ikke sprekke når bordene – som de alltid gjør – beveger seg litt. Du kan med fordel presse tapen godt fast nede i fugen med den flate siden av en skrutrekker.

Det må ikke komme gummifugemasse på bordene, så derfor må de beskyttes med maskeringstape, som må ligge helt nøyaktig langs bordkantene. Maskér alle bordene på en gang, før du går i gang med å fuge. Skjær av fugepatronens spiss i en 45 graders vinkel og i en bredde som passer ned i fugen. I dette tilfelle blir det altså knapt 6 mm. Fug langsomt, og vær hele tiden sikker på at fugen blir fylt helt ut – heller litt for mye fugemasse enn for lite. Du kan nemlig ikke etterfylle en fuge som er for lav, da de to lagene ikke vil binde ordentlig sammen.

Fug én enkelt fuge om gangen, og fjern den overskytende massen ved å kjøre en ren sparkel langs fugen i en vinkel på ca. 75 grader. Det som blir til overs kan du putte i neste fuge. Når fugen er ferdig, tas maskeringstapen av med det samme. Sitter den bare en time, er fugemassen blitt så seig at tapen vil trekke med fugemassen opp. Derfor anbefaler fagmannen at du gjør en enkelt fuge ferdig om gangen.Skulle du søle noe fugemasse underveis, så vent med å fjerne den til det er helt tørt.

I en enkelt fugepatron er det nok til ca. 5 meter fuge, når fugen, som her, er 6 mm bred og fugedybden er 10 mm. Når hele gulvet er fuget, må du regne med at fugene må tørke i et par døgn før gulvet kan tas i bruk. Et skipsgulv vedlikeholdes for øvrig som et hvilket som helst annet tregulv.

Relaterte artikler

 • Nødvendig gulvverktøy

  Nødvendig gulvverktøy

  17/08 VIDEO: Når du skal legge gulv, er det en håndfull verktøy du ikke kommer utenom. Du må ha et vater på minimum én meter, så du bl.a. kan nivellere lekter. Men selv et vater på en meter kan noen ganger være litt for kort.

 • Skjøting av gulvbord

  Skjøting av gulvbord

  17/08 VIDEO: For å få minst mulig svinn, starter man en ny rad med den stumpen av gulvbordet som ble til overs på den forrige. Det betyr imidlertid at noen bord ikke får støtte av lekten der hvor de skal skjøtes.

 • Slik får du det siste bordet på plass

  Slik får du det siste bordet på plass

  17/08 VIDEO: Det siste bordet inntil veggen kan være litt vanskelig å legge, men ikke hvis du gjør som håndverkeren viser her.

 • Vend leggeretningen med en løs fjær

  Vend leggeretningen med en løs fjær

  17/08 VIDEO: Når man legger gulv, legger man det alltid med fjæren framover. Bare på den måten kan man feste bordet med en skrue i fjæren, så skruen blir dekket.

 • Skjær din egen slagkloss

  Skjær din egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behøver ikke å investere i slagklosser når du skal legge gulv. Det beste og billigste er nemlig å lage en slagkloss selv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss