Cookies- og Brukervilkår


Skjær ut til rør

Å få lagt gulvet pent rundt rørene kan være litt av et problem. En av de beste måtene å gjøre det på er den som håndverkeren her viser i en prøvemontering.


Mål avstanden fra vegg til gulvbord. Den er her 11 cm. Men det siste bordet skal ha 8 mm’s avstand til veggen, så gulvet har mulighet for å bevege seg. Derfor må det gulvbordet vi skal legge rundt rørene bare være 10,2 cm bredt.

Når de 10,2 cm er streket opp to steder på bordet, slås det en rett strek. Her bruker vi et gulvbord, men du kan også bruke for eksempel et vater. Bordet tilpasses med en stikksag, hvor sålen er litt skråstilt. På den måten blir bordet smalere i bunnen. Dermed blir det betydelig enklere for deg å legge bordet ned. Legg det tilskårne bordet oppå det nest siste bordet, slik at det flukter nøyaktig med dette. Nå skal avstanden fra det eksisterende gulvet og inn til rørene måles. Her er den 30 mm. De 30 mm strekes opp på bordet.

Så måles avstanden mellom rørenes senter, som her er 7,5 cm, noe som avsettes på bordet.Med en bordvinkel strekes bredden på rørene opp. Først på den ene siden og deretter på den andre siden av rørene. Nå er rørenes plassering i bordet målt og streket nøyaktig opp, og vi er klare til å tilpasse bordet.

Med en hullsag, som er 10-12 mm større enn rørenes diameter, bores det to hull. Bordet legges opp slik at vi kan se at hullene passer. Med en smygvinkel strekes det opp til et skrått snitt i ytterkanten av de to hullene. Og en strek i midten av hullene. Her ser man den kileformede oppstrekingen tydelig. Til utskjæringen benyttes stikksagen. Det kan være en god idé å skråstille sålen på sagen når klossen skjæres ut. På den måten unngår du at klossen faller ned hvis gulvet ligger på lekter eller bjelker.

Hele poenget ved å lage snittet kileformet er at man kan kile inn stykket, slik at materialet som er fjernet ved sagsnittet blir lukket. Det mangler et stykke inne ved veggen, men det blir senere skjult av gulvlisten. Takket være det skrå snittet i bakkanten av gulvbordet, er det ganske enkelt å lirke bordet på plass. Smør et godt lag trelim på sidene av klossen før den legges på plass. Det kan være nødvendig å skyve den litt fram og tilbake, til den sitter perfekt. Husk å tørke av limet som presses opp i skjøten.

Sett en kile mellom kloss og vegg til å holde klossen på plass mens limet tørker. Når det først settes opp en fotlist langs veggen, er det umulig å se den lille gulvbiten som mangler bak klossen. Du kan eventuelt fullføre jobben med å sette en krage rundt rørene.

Relaterte artikler

 • Nødvendig gulvverktøy

  Nødvendig gulvverktøy

  17/08 VIDEO: Når du skal legge gulv, er det en håndfull verktøy du ikke kommer utenom. Du må ha et vater på minimum én meter, så du bl.a. kan nivellere lekter. Men selv et vater på en meter kan noen ganger være litt for kort.

 • Skjøting av gulvbord

  Skjøting av gulvbord

  17/08 VIDEO: For å få minst mulig svinn, starter man en ny rad med den stumpen av gulvbordet som ble til overs på den forrige. Det betyr imidlertid at noen bord ikke får støtte av lekten der hvor de skal skjøtes.

 • Slik får du det siste bordet på plass

  Slik får du det siste bordet på plass

  17/08 VIDEO: Det siste bordet inntil veggen kan være litt vanskelig å legge, men ikke hvis du gjør som håndverkeren viser her.

 • Vend leggeretningen med en løs fjær

  Vend leggeretningen med en løs fjær

  17/08 VIDEO: Når man legger gulv, legger man det alltid med fjæren framover. Bare på den måten kan man feste bordet med en skrue i fjæren, så skruen blir dekket.

 • Skjær din egen slagkloss

  Skjær din egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behøver ikke å investere i slagklosser når du skal legge gulv. Det beste og billigste er nemlig å lage en slagkloss selv.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss