Cookies- og Brukervilkår


Skjøte fotlister

De fleste gulv er nesten alltid mer eller mindre skjeve, og det skaper problemer når man skal skjøte lister – særlig profilerte lister. Enten passer ikke listenes profiler sammen, eller så blir det for mye luft mellom list og gulv.


Og er gulvet bare litt skjevt, vil det alltid oppstå en sprekk der hvor de to listene møtes, hvis man skjærer dem rett over. Men det problemet fikser håndverkeren, så verken skjøten eller avstanden mellom list og gulv blir synlig. Det ene stykke list sages over i en 45 graders vinkel. Det settes på plass, mens den andre listen holdes slik at den overlapper hele den skrå skjæreflaten på den første.

Marker med en blyant på den forreste listen hvor snittet skal legges. Sag også over denne listen i en 45 graders vinkel. Sag nøyaktig der hvor blyantstreken er. Nå passer listene perfekt sammen, og det er heller ikke noen sprekk mellom listen og det skjeve gulvet.

Påfør trelim på det ene endestykket, og spre det ut over hele flaten. Det er viktig at det er lim på hele flaten for å få en solid skjøt. Press listene hardt sammen, og fjern straks det overskytende limet. Når limet er helt tørt, kan du slipe skjøten med fint sandpapir, som for eksempel korn 180, så den blir helt usynlig. Nå har du forlenget listen med en så godt som usynlig overgang.

Relaterte artikler

 • Nødvendig gulvverktøy

  Nødvendig gulvverktøy

  17/08 VIDEO: Når du skal legge gulv, er det en håndfull verktøy du ikke kommer utenom. Du må ha et vater på minimum én meter, så du bl.a. kan nivellere lekter. Men selv et vater på en meter kan noen ganger være litt for kort.

 • Skjøting av gulvbord

  Skjøting av gulvbord

  17/08 VIDEO: For å få minst mulig svinn, starter man en ny rad med den stumpen av gulvbordet som ble til overs på den forrige. Det betyr imidlertid at noen bord ikke får støtte av lekten der hvor de skal skjøtes.

 • Slik får du det siste bordet på plass

  Slik får du det siste bordet på plass

  17/08 VIDEO: Det siste bordet inntil veggen kan være litt vanskelig å legge, men ikke hvis du gjør som håndverkeren viser her.

 • Vend leggeretningen med en løs fjær

  Vend leggeretningen med en løs fjær

  17/08 VIDEO: Når man legger gulv, legger man det alltid med fjæren framover. Bare på den måten kan man feste bordet med en skrue i fjæren, så skruen blir dekket.

 • Skjær din egen slagkloss

  Skjær din egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behøver ikke å investere i slagklosser når du skal legge gulv. Det beste og billigste er nemlig å lage en slagkloss selv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss