Cookies- og Brukervilkår


Skjul skruene med trespunser

På denne prøvemonteringen viser håndverkeren hvordan du monterer et gulv med skruer ovenfra, og deretter skjuler skruehodene med trespunser.


Hvert bord skal monteres med 2 skruer midt i hver lekt. På disse 18 cm brede bordene plasserer vi hver skrue 4 cm fra kanten. Det må strekes nøye opp, så plasseringen av alle skruene blir snorrette. Bare på den måten vil hullene komme til å ligge på en helt rett linje, og det er viktig for å oppnå et pent sluttresultat.

Som en hovedregel skal skruehullene sitte en fjerdedel av bordets bredde fra bordets kanter. Dermed sitter bordet godt fast, og det er god plass til spunsene. Samtidig er det ingen risiko for at bordet sprekker.Vi har i dette tilfelle valgt å bruke 16 mm spunser, og borer derfor hullene med et 16 mm sylinderbor, som nærmest freser treet vekk og etterlater seg fine, skarpe kanter. Det må bare bores halvt gjennom bordet, så da dette bordet er 22 mm tykt, skal det bores ca. 11 mm ned.

Et sylinderbor er alltid den ene delen av et spunsbor-sett. Den andre delen er det spesielle spunsboret. De to borene sikrer at spuns og hull passer nøyaktig sammen. Spunsbor-settet finnes i mange størrelser opp til ca. 30 mm. Nå skal gulvet festes med 4,5 x 60 mm gulvskruer.Monter det 16 mm lange spunsboret, som passer til sylinderboret.

Til spunsene kan du for eksempel bruke samme tre som til gulvet. På den måten blir ikke spunsene så framtredende. Spunsboret er montert på en batteridrill, og på den måten går det ganske raskt å lage mange spunser. Du må sørge for å holde boret helt vinkelrett på bordet, det gir rettest spunser. Alternativt kan du lage spunsene i en søylebormaskin.

Når det er boret i bunnen, brekkes boret litt til siden, så spunsen knekker og er lett å ta opp. Velg og vend spunsene slik at de passer best muligt til bordenes årringer. Når du har funnet riktig spuns, smøres den med trelim i bunnen og bankes godt ned i hullet med en hammer. Med et skarpt stemjern stemmer du så av det øverste av spunsen bit for bit.

Husk å vende stemjernets skrå flate ned mot bordet, ellers risikerer du å ødelegge spunsen og stemme ned i gulvbordet. Fagmannen anbefaler at du nøyer deg med å sette spunser i ett bord om gangen. Dermed er du sikker på at bordene kommer til å ligge helt tett.

Når det er montert spunser på alle gulvbord, skal gulvet slipes. Til eksemplet her bruker vi en eksentersliper. På et helt gulv bør du bruke en gulvslipemaskin – først med korn 120 papir og til slutt med korn 180, så er bord og spunser i nøyaktig samme nivå. I stedet for å lage spunsene selv, kan du kjøpe dem ferdige, men det er mye dyrere.

Du kan også kjøpe en rundstokk – for eksempel i teak – og så bare sage spunsene ut av den. De limes og slipes på samme måte, og det gir gulvet en spennende effekt når spunsene er laget av en annen tresort enn gulvet. Velger du å legge et gulv med trespunser, må du regne med å slipe over hele gulvet med en gulvslipemaskin og sluttbehandle det.

Relaterte artikler

 • Nødvendig gulvverktøy

  Nødvendig gulvverktøy

  17/08 VIDEO: Når du skal legge gulv, er det en håndfull verktøy du ikke kommer utenom. Du må ha et vater på minimum én meter, så du bl.a. kan nivellere lekter. Men selv et vater på en meter kan noen ganger være litt for kort.

 • Skjøting av gulvbord

  Skjøting av gulvbord

  17/08 VIDEO: For å få minst mulig svinn, starter man en ny rad med den stumpen av gulvbordet som ble til overs på den forrige. Det betyr imidlertid at noen bord ikke får støtte av lekten der hvor de skal skjøtes.

 • Slik får du det siste bordet på plass

  Slik får du det siste bordet på plass

  17/08 VIDEO: Det siste bordet inntil veggen kan være litt vanskelig å legge, men ikke hvis du gjør som håndverkeren viser her.

 • Vend leggeretningen med en løs fjær

  Vend leggeretningen med en løs fjær

  17/08 VIDEO: Når man legger gulv, legger man det alltid med fjæren framover. Bare på den måten kan man feste bordet med en skrue i fjæren, så skruen blir dekket.

 • Skjær din egen slagkloss

  Skjær din egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behøver ikke å investere i slagklosser når du skal legge gulv. Det beste og billigste er nemlig å lage en slagkloss selv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss