Cookies- og Brukervilkår


Mal med maleren

I dette avsnittet følger vi maleren når hun viser hvordan en profesjonell fagmann forandrer en stue. Du lærer ikke bare å utføre riktig malerarbeid, vi viser også hvordan du lager flotte mønstre på veggen med tapetfriser, og velger farger som harmonerer med rommet og inventaret.

Prosjektet viser alle malerens arbeidsprosesser fra start til slutt. På den måten lærer du trinn for trinn alt om sliping, nedvasking, maling av treverk og den siste finishen, slik at du selv kan male som en profesjonell. Rommet som skal males er denne stua, som i øyeblikket er rosa med bordeaux frisekanter.

Rommet har samtidig en flott kakkelovn med hvite kakler, hvis farge skal gå igjen på treverket. Det absolutt første som må gjøres før arbeidet begynner, er å dekke til gulvet. Her brukes det filtmatter, hvor der er plast på baksiden. Så hvis det skulle komme en klatt maling på matten, siver det ikke gjennom til gulvteppet.

Filtmatten koster ca. 4 ganger så mye som papp- og plasttildekking. Fordelen er at de ikke sklir under arbeidet, og samtidig kan filtmatten gjenbrukes og dermed holde i mange år.

Alle steder hvor det har hengt bilder eller hyller, skal eventuelle stumper fra skrueplugger og gammel maling fjernes. Det gjøres enklest med en skarp hobbykniv, hvor bladet holdes plant med veggen når det skjæres. Når man skal male et rom, starter fagmannen alltid ovenfra, med taket.

Det samme gjelder når det skal slipes ned. Sliping er nemlig en forutsetning for at den nye malingen vil hefte ordentlig. Til dette arbeidet er det en stor fordel å bruke en teleskopforlenger, hvor det i stedet for en malerull er montert på en slipeplate.

Til slipingen brukes et grovt sandpapir på korning 80. Etter slipingen skal alt smuss og støv vaskes ned. Til det bruker man en blanding bestående av 1 dl universalrens eller grunnrengjøring og 10 liter lunkent vann. Såpen i blandingen løser opp smusset, når den har sittet på veggen i ca. 2-5 minutter.

Les nærmere på emballasjen. Avhengig av hvor skitne veggene er, kan det være nødvendig å vaske ned i to omganger. Arbeidet utføres lettest hvis man bruker en malerkost, eller vaskepensel som maleren kaller den, til å vaske ned med.

Her skal man hele tiden sørge for å holde hårene på kosten inntil flaten. På den måten unngår man at det spruter. Det er viktig at oppløsningen jobbes godt inn i overflaten, slik at all skitt og smuss oppløses.

Deretter bruker man rent vann og en stor svamp til å vaske all såpe og smuss av veggene. Her må man huske å jevnlig skifte vann, da den skitne såpen fra veggen samler seg i vannet når svampen skylles.

Veggene skal være helt tørre før det kan males. Men man kan godt sparkle huller mens det er fuktig. Her bruker maleren en gipskopp av myk gummi, som er lett å gjøre rein. Man heller litt vann i koppen og deretter gipsfiller til det er blitt en fast masse.

Til sparklingen bruker man en myk sparkel, som enkelt presser massen inn i hullene. Det må brukes litt krefter, og hullet må skrapes over med sparkelen, slik at sparkelmassen er i samme nivå som veggen. Vil man unngå kanter fra sparkelmassen rundt hullene, børster man over med en fuktig pensel.

Blir det litt sparkelmasse til overs, så kast det i søppelbøtta og skyll det for all del ikke ned i vasken. Gipsen kan lett tette til avløpet. Før man heller opp malingen, må det røres grundig rundt, slik at fargepigmentet og bindemiddelet i malingen fordeles. Vi bruker et malespann som passer til bredden av en malerull.

Vil man samtidig forenkle reingjøringen, kan man benytte en rullepose, som legges ned i spannet og festes med malertape. På den måten glir ikke posen ned når man tar maling med malerullen. Igjen starter maleren med taket.

Først blir taklisten mellom vegg og tak malt med en bred, langskaftet radiatorpensel hele veien rundt. Legg merke til at det males godt ned på veggen med takmalingen.

På den måten er maleren sikker på at det ikke kommer ”helligdager” i underkanten av taklisten. På samme måte males rosetten til lampeuttaket og kanten rundt. Når lister og rosett er malt ferdig, tar man i bruk malerullen. På dette taket buer veggen opp mot taket, så denne rundingen rulles først slik at det bare er en stor takflate tilbake.

Teleskopforlengeren festes nå på malerullen. Når det males hvitt på et tak som er hvitt fra før, er det en god idé å starte i det ene hjørnet og arbeide systematisk videre. Det males først den ene veien av taket og bakover på den andre veien i det samme mønster på hele taket.

På den måten unngår man ”helligdager”. Vil man unngå at malingen drypper ned i hodet, skal man sørge for at malerullen hele tiden ligger opptil taket, og arbeide med stille og rolige bevegelser. Når taket har fått første strøk, lukkes posen i malingsspannet sammen, slik at det ikke kommer luft til malingen.

På den måten pakkes så vel malerull som pensel inn i plast. Dermed unngår man at malingen tørker inn, og verktøyet er klart til å bli tatt i bruk igjen når der skal males for andre gang.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Slik helsparkler du

  GUIDE: Slik helsparkler du

  27/09 Uansett om du vil ha glatte vegger som skal males, eller vegger som skal kles med filt, er det en god idé å helsparkle dem først. Her kan du se hvordan!

 • Slik sparkler du gipsplater

  Slik sparkler du gipsplater

  24/08 GUIDE: Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke sparkles riktig, blir ikke løsningen like flott. Her kan du lære teknikken!

 • Brenn av malingen

  Brenn av malingen

  23/08 VIDEO: På gamle vinduer og dører sitter det ofte flere lag maling, og de må av før du kan male igjen, hvis du ønsker et pent resultat. Malingen kan selvfølgelig tas av med en sparkel eller en slipemaskin, men det er mye ...

 • Skift farge på huset – på ett sekund!

  Skift farge på huset – på ett sekund!

  09/08 Med en app til en smarttelefon, kan du se hvordan huset ditt kommer til å se ut når du har malt det. Det er enkelt – og det er gratis.

 • Maler du (også) feil utendørs?

  Maler du (også) feil utendørs?

  08/08 Når du bruker trebeskyttelse under åpen himmel, er det mange feil du kan gjøre. Se om du gjør disse klassiske feilene når du svinger penselen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss