Cookies- og Brukervilkår


Lapp hullet i tapeten

Her vil maleren vise to typiske tapetreparasjoner, som kan utføres av alle og enhver. På den første er det skrapet et stykke tapet av veggen, så det er blitt hull. På den andre tapeten er det folder.

For ikke å søle på resten av tapeten, settes det tildekkingspapir rundt hullet. Deretter sparkles hullet så overgangen mellom hull og tapet blir plan.

Tildekkingen fjernes, og sparkelmassen skal tørke i ca. 1 time. Når sparkelmassen er tørr, slipes det med sandpapir korning 120. En forutsetning for å utføre reparasjonen er naturligvis at man har en rest av tapeten.

Man river av et rundt stykke tapet, som er litt større enn hullet. Her skal det rives vekk fra lappen og nedover, så lappen får en myk kant. Det pensles et godt lag klister på lappen før den settes opp. Ved spraglet tapet som dette må man sørge for at mønsteret passer.

På den måten vil reparasjonen bli så godt som usynlig. Når lappen sitter riktig, tørkes det over med en fuktig svamp, så eventuelt lim fjernes. På den stripede tapeten er det som sagt folder på midten. De har kommet fordi tapeten ikke hadde svellet lenge nok før den ble satt opp.

Med en skarp hobbykniv skjæres det langs foldene, hvorpå tapeten fjernes med en sparkel. For å få et godt resultat må alle folder fjernes. Det kan se voldsomt ut, men er nødvendig for å få et godt resultat. Når all løs tapet er fjernet, pusses det etter med sandpapir for å få en myk overgang.

En bredde av den stripede tapeten holdes opp til reparasjonen, slik at maleren kan se hvor hun skal rive av tapeten så stripene passer. Igjen rives det vekk fra lappen, så det blir en myk overgang. Det smøres et godt lag klister på lappen, hvorpå den legges opp på den gamle tapeten så stripene passer.

Til slutt tørkes reparasjonen over med en fuktig svamp. Når tapeten er tørket, kan man praktisk talt ikke se at det er satt opp ny tapet.

Relaterte artikler

 • Lapp hullet i tapeten

  Lapp hullet i tapeten

  20/05 VIDEO: Her vil maleren vise to typiske tapetreparasjoner, som kan utføres av alle og enhver. På den første er det skrapet et stykke tapet av veggen, så det er blitt hull. På den andre tapeten er det folder.

 • GUIDE: Slik helsparkler du

  GUIDE: Slik helsparkler du

  27/09 Uansett om du vil ha glatte vegger som skal males, eller vegger som skal kles med filt, er det en god idé å helsparkle dem først. Her kan du se hvordan!

 • Slik sparkler du gipsplater

  Slik sparkler du gipsplater

  24/08 GUIDE: Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke sparkles riktig, blir ikke løsningen like flott. Her kan du lære teknikken!

 • Brenn av malingen

  Brenn av malingen

  23/08 VIDEO: På gamle vinduer og dører sitter det ofte flere lag maling, og de må av før du kan male igjen, hvis du ønsker et pent resultat. Malingen kan selvfølgelig tas av med en sparkel eller en slipemaskin, men det er mye ...

 • Skift farge på huset – på ett sekund!

  Skift farge på huset – på ett sekund!

  09/08 Med en app til en smarttelefon, kan du se hvordan huset ditt kommer til å se ut når du har malt det. Det er enkelt – og det er gratis.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss