Cookies- og Brukervilkår


Bårder og staffering

På denne opplagstavlen vil maleren vise hvordan det lages bårder og stafferinger. Når man skal lave en bård som skal flukte med en kant, er det smart å skjære ut mønstre i den avstanden bården skal være fra kanten. På den måten kan sjablonen flukte med kanten.

Til å stople fargen på benyttes en sjablonpensel. For at den ikke skal bli for løs i enden, settes det på et stykke tape, noe som gjør penselen stivere. Før malingen dyppes på sjablonen, lages det noen prøvestoplinger på et stykke papir, slik at malingen fordeles likt.

Man må ikke forsøke å male fargen på. Den skal stoples for at kantene på sjablonen blir så skarpe som mulig. Når hjørnet er ferdig, flyttes sjablonen så mønsteret fortsetter. Her skal man være forsiktig så man ikke søler maling på den hvite tavlen.

Når sjablonen ligger korrekt, fortsettes arbeidet. Rundt bården vil vi lage en rett strek, eller en staffering, som maleren kaller det. Til det bruker man en smal pensel, som kalles en strekpensel, og en strektrekkingslinjal med en hulkile. Hulkilen sikrer nemlig mot at fargen gnis ut med linjalen.

Malingen som brukes er den samme som til bården, men den må tynnes slik at den består av halvparten maling og halvparten vann for å oppnå en tynn strek. Man bør alltid lage et par prøvestreker for å se om fargen har den rette konsistensen. Er malingen for tykk, kan man ikke lage en pen tynn strek.

Brukes det en ny pensel, kan det være nødvendig å klippe litt av hårene for å justere bredden. Man skal alltid starte utenfor emnet, da det gir det peneste resultat. Derfor settes det malertape i endene, så streken kan startes på tapen.

Når tapen er på, legges linjalen opp, og det strektrekkes. Legg merke til at maleren alltid kjører penselen i samme retning. Det må ikke legges press på penselen, den skal bare føres ned langs linjalen.

Når den ene siden er ferdig og tørr, settes det igjen tape der hvor streken på den andre siden skal starte. Er man nøye med arbeidet, treffer de to strekene nøyaktig hverandre. Det samme gjentar seg på stafferingen på den andre siden av bården.

Streken ned langs linjalen skal gjentas ca. 5 til 7 ganger for at malingen skal dekke helt og streken er skarp. Når den siste streken er trukket, fjernes malertapen, og bård og staffering er ferdig.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Slik helsparkler du

  GUIDE: Slik helsparkler du

  27/09 Uansett om du vil ha glatte vegger som skal males, eller vegger som skal kles med filt, er det en god idé å helsparkle dem først. Her kan du se hvordan!

 • Slik sparkler du gipsplater

  Slik sparkler du gipsplater

  24/08 GUIDE: Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke sparkles riktig, blir ikke løsningen like flott. Her kan du lære teknikken!

 • Brenn av malingen

  Brenn av malingen

  23/08 VIDEO: På gamle vinduer og dører sitter det ofte flere lag maling, og de må av før du kan male igjen, hvis du ønsker et pent resultat. Malingen kan selvfølgelig tas av med en sparkel eller en slipemaskin, men det er mye ...

 • Skift farge på huset – på ett sekund!

  Skift farge på huset – på ett sekund!

  09/08 Med en app til en smarttelefon, kan du se hvordan huset ditt kommer til å se ut når du har malt det. Det er enkelt – og det er gratis.

 • Maler du (også) feil utendørs?

  Maler du (også) feil utendørs?

  08/08 Når du bruker trebeskyttelse under åpen himmel, er det mange feil du kan gjøre. Se om du gjør disse klassiske feilene når du svinger penselen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss