Cookies- og Brukervilkår


Fargelære

Maleren vil her forklare hvordan man kan sette sammen farger ved hjelp av NCS-systemet, som er det mest utbredte fargesystemet i Norden.

I NCS er det disse seks hovedfargene: Hvit, svart, gul, rød, blå og grønn, som hver især kodes med den engelske forbokstav. Med disse elementærfargene kan alle andre farger beskrives med en kode.

Fargekoden 2060- G90Y betyr at det er 20 % svart og 60 % av den rene kuløren. De siste 20 % opp til 100 angir mengden av hvit. G90Y forteller om fargen. Denne kombinasjonen betyr at det er 90 % Y, dvs. gul grunnfarge, mens de siste 10 % G er grønn.

Fargekoden kan altså deles opp i to. Forrest angis mengden av henholdsvis svart, farge og hvit, mens den siste delen angir kuløren. Når man skal sætte sammen farger, bør man derfor velge farger fra samme familie som for eksempel 2060. Da er man sikker på at fargene harmonerer.

Til et gutterom kunne man for eksempel velge disse tre fargene, som alle har samme mengde farge, svart og hvit. Tilsvarende kunne koden 2060 brukes til et jenterom.

Her er den blå grunnfargen bare skiftet ut med rød. Man kan også arbeide ut fra samme kulørtone, for eksempel B10G, fra tidligere, og så tone den med enten mer hvit eller svart. På den måten oppnår man samme grunnfarge i forskjellige uttoninger.

Resultatet er igjen at fargene vil harmonere innbyrdes. Farger vil alltid være en smakssak, men sørger man for å velge farger fra samme familie, er man i det minste sikker på at fargene passer til hverandre.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Slik helsparkler du

  GUIDE: Slik helsparkler du

  27/09 Uansett om du vil ha glatte vegger som skal males, eller vegger som skal kles med filt, er det en god idé å helsparkle dem først. Her kan du se hvordan!

 • Slik sparkler du gipsplater

  Slik sparkler du gipsplater

  24/08 GUIDE: Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke sparkles riktig, blir ikke løsningen like flott. Her kan du lære teknikken!

 • Brenn av malingen

  Brenn av malingen

  23/08 VIDEO: På gamle vinduer og dører sitter det ofte flere lag maling, og de må av før du kan male igjen, hvis du ønsker et pent resultat. Malingen kan selvfølgelig tas av med en sparkel eller en slipemaskin, men det er mye ...

 • Skift farge på huset – på ett sekund!

  Skift farge på huset – på ett sekund!

  09/08 Med en app til en smarttelefon, kan du se hvordan huset ditt kommer til å se ut når du har malt det. Det er enkelt – og det er gratis.

 • Maler du (også) feil utendørs?

  Maler du (også) feil utendørs?

  08/08 Når du bruker trebeskyttelse under åpen himmel, er det mange feil du kan gjøre. Se om du gjør disse klassiske feilene når du svinger penselen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss