Cookies- og Brukervilkår


Kvadreringsteknikk

Kvadreringsteknikk handler kort sagt om å gjøre en liten tegning stor ved å dele opp tegningen i firkanter.

Maleren har fotokopiert denne zebraen på et stykke A4-papir, men man kan også benytte et foto eller sin egen tegning. Zebraen deles opp i nøyaktig like store felter med en linjal. Vannrett gis hver kolonne en bokstav, mens de loddrette rekkene er nummerert fra 1 til 10.

Tegningen er nå delt opp i firkanter, hvor for eksempel halespissen sitter på A8.Til å tegne dekorasjonen bruker man et stykke tegnefolie, men det kan også benyttes bakepapir. Papiret settes fast til oppslagstavlen med tape.

Det smarte ved å bruke papir er at det kan gjenbrukes eller speilvendes til flere dekorasjoner. Det lages en bunnlinje, hvorpå hvert felt skal merkes opp. Vi vil lage en dekorasjon som er 60 cm høy og 90 cm bred.

Tegningen var 10 felter høy, så hvert felt skal være 6 ganger 6 cm, som strekes opp med tommestokken. Punktene forbindes, og de navngis på samme måte som på den lille arbeidstegningen. Hvert felt på dekorasjonen skal nå tegnes opp, så det inneholder det samme som den lille tegningen.

Det gjøres enklest ved å holde opp skissen, tegne kurvene og så overføre dem til dekorasjonen. På vanskelige steder, som halen her, er det lettest å tegne flere felt om gangen. Resten av oppstrekingen handler mest av alt om presisjon og tålmodighet.

Denne dekorasjonen tok det ca. 2 timer å tegne opp firkant for firkant. Når tegningen er ferdig, snur man papiret, og det skraveres med en blyant på alle strekene. Når skraveringen er ferdig, snus papiret igjen.

Her skal man være nøye med å plassere papiret på riktig sted før det settes fast med tape.Med blyanten skal alle streker nå strekes hardt opp. På grunn av skraveringen, som nå ligger ned mot oppslagstavlen, overføres streken til tavlen.

Dette gjøres på hele tegningen, hvorpå papiret kan fjernes.Med svart fortynnet veggmaling tegnes strekene opp på oppslagstavlen. Nå når det er riktig maling, gjelder det å ha en sikker hånd.

Maleren bruker en malerstokk til å hvile hånden på. På den måten unngår hun at hånden rister og lager skjeve streker. De siste strekene og større svarte flater klarer man på frihånd, og så er dekorasjonen ferdig.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Slik helsparkler du

  GUIDE: Slik helsparkler du

  27/09 Uansett om du vil ha glatte vegger som skal males, eller vegger som skal kles med filt, er det en god idé å helsparkle dem først. Her kan du se hvordan!

 • Slik sparkler du gipsplater

  Slik sparkler du gipsplater

  24/08 GUIDE: Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke sparkles riktig, blir ikke løsningen like flott. Her kan du lære teknikken!

 • Brenn av malingen

  Brenn av malingen

  23/08 VIDEO: På gamle vinduer og dører sitter det ofte flere lag maling, og de må av før du kan male igjen, hvis du ønsker et pent resultat. Malingen kan selvfølgelig tas av med en sparkel eller en slipemaskin, men det er mye ...

 • Skift farge på huset – på ett sekund!

  Skift farge på huset – på ett sekund!

  09/08 Med en app til en smarttelefon, kan du se hvordan huset ditt kommer til å se ut når du har malt det. Det er enkelt – og det er gratis.

 • Maler du (også) feil utendørs?

  Maler du (også) feil utendørs?

  08/08 Når du bruker trebeskyttelse under åpen himmel, er det mange feil du kan gjøre. Se om du gjør disse klassiske feilene når du svinger penselen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss