Cookies- og Brukervilkår


Lag en sjablon

Her viser maleren hvordan man lager sine egne sjabloner til mindre dekorasjoner, som kan brukes til for eksempel vegger, dører og oppslagstavler.

Papiret pensles først med en oppløsning av 1/3 terpentin og 2/3 skjellakk, eller kvistlakk. På den måten blir papiret stivt og gjennomsiktig. Når papiret har tørket i ca. to timer, legges den figuren som det skal lages en sjablon etter under papiret, slik at figuren kan ses gjennom papiret.

Med en skarp skalpell skjæres det nå langs alle kanter av påfuglen. Jo mer nøyaktig påfuglen skjæres ut, desto flottere blir sjablonen. Derfor er det viktig at skalpellen har en frisk og skarp egg. Når sjablonen er ferdig, smøres det skjellakk på baksiden, for å gjøre sjablonen sterkere.

Til å stople fargen på sjablonen bruker man skumgummikluter, som foldes sammen. På den måten kan man lage en størrelse som passer til sjablonens størrelse. Sett et stykke malertape på skumgummikulen så den holder fasongen.

Malingen som brukes er vanlig veggmaling, som er tonet i 3 brune nyanser. Maleren legger litt maling i kanten av papiret, hvorfra hun tar maling til å stople over på sjablonen. Ved å benytte tre farger oppnås det et flott spill i dekorasjonen.

Den mørkeste fargen brukes i midten, mens de lysere fargene brukes i kantene. Her har vi laget dekorasjonen på et stykke papir, men framgangsmåten er nøyaktig den samme som hvis den var laget på for eksempel en vegg. Når dekorasjonen er ferdig, kan sjablonen vaskes av og gjenbrukes, for eksempel med andre farger.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Slik helsparkler du

  GUIDE: Slik helsparkler du

  27/09 Uansett om du vil ha glatte vegger som skal males, eller vegger som skal kles med filt, er det en god idé å helsparkle dem først. Her kan du se hvordan!

 • Slik sparkler du gipsplater

  Slik sparkler du gipsplater

  24/08 GUIDE: Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke sparkles riktig, blir ikke løsningen like flott. Her kan du lære teknikken!

 • Brenn av malingen

  Brenn av malingen

  23/08 VIDEO: På gamle vinduer og dører sitter det ofte flere lag maling, og de må av før du kan male igjen, hvis du ønsker et pent resultat. Malingen kan selvfølgelig tas av med en sparkel eller en slipemaskin, men det er mye ...

 • Skift farge på huset – på ett sekund!

  Skift farge på huset – på ett sekund!

  09/08 Med en app til en smarttelefon, kan du se hvordan huset ditt kommer til å se ut når du har malt det. Det er enkelt – og det er gratis.

 • Maler du (også) feil utendørs?

  Maler du (også) feil utendørs?

  08/08 Når du bruker trebeskyttelse under åpen himmel, er det mange feil du kan gjøre. Se om du gjør disse klassiske feilene når du svinger penselen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss