Cookies- og Brukervilkår


Mal med pensel

Maleren viser her hvordan man oppnår det beste resultat med penselen.

Det første man skal lære er å holde penselen riktig. Penselen skal ikke henge og slenge fram og tilbake. Den må sitte fast i hånden. Da er det betydelig enklere å lage for eksempel en rett kant.

Selv på mindre flater nøyer maleren seg sjelden med én pensel. Det benyttes alltid en smal pensel til kanter og en bred til de litt større flatene. På en vindusplate som denne males det først i kanten inn mot vinduet, geriktene og forkanten.

Til dette arbeidet brukes en ringpensel. Til den store flaten bruker maleren en bred pensel. Dels går arbeidet raskere, og dels blir det færre spor fra penselens kanter. Start med å legge et godt lag maling på midten av platen. Nå trekkes malingen ut fra midten til hver sin ende av vindusplaten.

Her kan man male både på kryss og tvers for å få malingen godt fordelt. På grunn av den vannrette flaten bør man ikke være redd for å legge på et fyldig lag maling. Når det til slutt er maling på hele flaten, bruker maleren den brede penselen til å fordrive med.

Alle de mindre pene penselsporene fjernes ved å trekke penselen med lett hånd fra den ene enden av platen til den andre. Resultatet blir en flott flate uten penselspor. Maler man for eksempel rammen rundt vinduer, kan det være vanskelig å få et pent resultat der den er skåret i gjæring.

Her maler fagmannen aldri på tvers av gjæringen. I stedet males det først på den ene siden og deretter på den andre siden. På den måten følges treets årer, noe som gir det flotteste resultat.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Slik helsparkler du

  GUIDE: Slik helsparkler du

  27/09 Uansett om du vil ha glatte vegger som skal males, eller vegger som skal kles med filt, er det en god idé å helsparkle dem først. Her kan du se hvordan!

 • Slik sparkler du gipsplater

  Slik sparkler du gipsplater

  24/08 GUIDE: Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke sparkles riktig, blir ikke løsningen like flott. Her kan du lære teknikken!

 • Brenn av malingen

  Brenn av malingen

  23/08 VIDEO: På gamle vinduer og dører sitter det ofte flere lag maling, og de må av før du kan male igjen, hvis du ønsker et pent resultat. Malingen kan selvfølgelig tas av med en sparkel eller en slipemaskin, men det er mye ...

 • Skift farge på huset – på ett sekund!

  Skift farge på huset – på ett sekund!

  09/08 Med en app til en smarttelefon, kan du se hvordan huset ditt kommer til å se ut når du har malt det. Det er enkelt – og det er gratis.

 • Maler du (også) feil utendørs?

  Maler du (også) feil utendørs?

  08/08 Når du bruker trebeskyttelse under åpen himmel, er det mange feil du kan gjøre. Se om du gjør disse klassiske feilene når du svinger penselen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss