Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Slik sparkler
du gipsplater

Gipsplater gir flotte, glatte vegger og tak. Men hvis skjøtene ikke er sparklet riktig, blir de veldig synlige, og da er ikke platene like flotte. Her kan du lære teknikken, slik at du med litt øvelse blir i stand til å lage perfekte skjøter i gipsplater.

Sparkle gipsplater - slik gjør du
PERFEKT: Er skjøten mellom gipsplatene sparklet riktig, blir den usynlig når du maler veggen.


SLIK SPARKLER DU GIPSPLATER - 1. LAG
Sparkle gipsplater - slik gjør du 1. Bruk ferdig sparkelmasse, eller rør opp pulver med vann. Sjekk alltid at sparkelmassen kan brukes til å kapsle inn en skjøteremse. Det er ikke alle sparkelmasser som kan det.
Sparkle gipsplater - slik gjør du 2. Trykk første lag sparkelmasse godt ned i forsenkningen mellom platene. Mellomrommet skal fylles helt, så trekk på rikelig med sparkelmasse nedenfra og opp, og før sparkelen litt på skrå.
Sparkle gipsplater - slik gjør du 3. Det er vanskelig å sparkle hele skjøten i én arbeidsgang, så del den gjerne i to. Trekk først på den nederste delen, og rett den opp. Gjenta deretter på den øverste delen av veggen.
Sparkle gipsplater - slik gjør du 4. Kantene rettes opp når sparkelmassen er trukket på i et rikelig lag – det er raskere enn å prøve å unngå overskytende masse. Her trekker maleren ovenfra og ned.
Sparkle gipsplater - slik gjør du 5. Sparklingen rettes opp i en jevn bevegelse. Bruk en smalere sparkel, for eksempel 15 cm ved første lag, eller trykk sparkelmassen litt ekstra inn, så det blir plass til papir og neste lag sparkelmasse.
Sparkle gipsplater - slik gjør du 6. Papiret trykkes fast i den fuktige sparkelmassen, ovenfra og ned, mens rullen ligger på gulvet. Den klippes til i lengden til slutt. Vent gjerne med annet lag sparkling til første lag er tørt.


SLIK SPARKLER DU GIPSPLATER - 2 OG 3. LAG
Sparkle gipsplater - slik gjør du 1. Det andre laget gipssparkelmasse trekkes på nedenfra og opp, så papiret lukkes inne i massen. Legg igjen på rikelig, trekk kantene rene, og glatt ut ovenfra og ned, med et langt, seigt drag.
Sparkle gipsplater - slik gjør du 2. Tredje lag sparkelmasse trekkes først på når massen er helt tørr og fast – etter 4-5 timer eller mer. Det gjøres alltid med en bred sparkel og eventuelt en finere sparkelmasse – egnet til å slipe glatt.
Sparkle gipsplater - slik gjør du 3. Sparklingen glattes med slipepapir korn 100, eller finere, etter minst et døgns tørketid. Slipespor fra grovere papir synes gjennom glassfilt.


VERDT Å VITE OM PAPIRSTRIMMELEN

Skjøten skal sikre en sterk overgang, slik at det ikke blir sprekker mellom gipsplatene. Skjøten bygges opp – som platen – av hard gips og seig armering. Du har to typer armering å velge mellom.

Den enkle løsningen er selvklebende fibernett, som limes over skjøten før du sparkler. Den vanskelige – og beste – løsningen, som vi viser her, er med papir.

Armering med papirstrimmel krever mer håndlag enn den selvklebende fiberstrimmelen, men det er den klart sterkeste løsningen. I tillegg til å sikre at sparkelmassen ikke sprekker, hindrer papiret at skjøten forskyver seg på langs.

Sparkle gipsplater - slik gjør du
Papirstrimmelen legges i våt sparkelmasse. Når den er tørr, sparkles det igjen, slik at papiret kapsles helt inn.


FÅ KONTROLL PÅ LAGENE


Tre lag sparkelmasse kan virke litt i overkant. Men ikke desto mindre er det hva proffene anbefaler.

Hvis du ikke er veldig dyktig med sparkelen, vil vi klart anbefale deg å vente med andre lag, til første lag er helt tørt.

Og først etter at tredje lag er tørt, skal du slipe.BRUK RIKTIGE SPARKLER

Bruk gode, stive kvalitetssparkler til jobben. Billige, myke plastsparkler duger ikke. De gir etter, slik at du får en uthuling i skjøtene, som synes på den ferdige veggen. Du skal bruke to eller tre bredder:

Sparkle gipsplater - slik gjør du

En sparkel på 15 cm til den første sparklingen, der massen trykkes ned mellom platene. En på 25-35 cm til de siste sparklingene over den brede sparkelkanten. Har du et sted der to plater uten skrå kanter møtes, skal de sparkles med en 45 cm bred sparkel for å utjevne forhøyningen som armeringen etterlater.

Relaterte artikler

 • Du skal ALLTID bruke grunningsmaling

  Du skal ALLTID bruke grunningsmaling

  04/04 Veldig mange hopper over grunningen når de maler. Les hvorfor grunningen er malerens hemmelige våpen til et flott og holdbart resultat.

 • Gjør du feil når du maler utvendig?

  Gjør du feil når du maler utvendig?

  31/03 Mange gjør de samme tabbene igjen og igjen når de maler huset utvendig. Det skaper problemer, og kan ta livet av kledningen.

 • Unngå disse fem klassiske malefeilene!

  Unngå disse fem klassiske malefeilene!

  15/03 Du kan spare penger ved å male selv i stedet for å få profesjonelle til å gjøre det for deg. Men sørg for å unngå disse fem klassiske feilene som mange av oss gjør!

 • Du kan male bedre enn maleren!

  Du kan male bedre enn maleren!

  08/03 Du har nemlig massevis av det maleren mangler: TID! Det er avgjørende for et perfekt resultat. Vi viser deg de smarteste teknikkene i vårt store malertema.

 • 3 GENIALE måter å bruke teip på

  3 GENIALE måter å bruke teip på

  28/11 Maskeringsteip er uunnværlig når du skal dekke til før du maler. Men visste du at maskeringsteip også kan brukes til mye annet?

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Pergola - byggesak ?

Hei, Vi skal sette opp en åpen pergola, uten ...

Putekasse på brygga.

Jeg skal lage en stor putekasse som skal ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss