Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Slik sparkler
du hull

Det tar sin tid å sparkle alle hull i vegger og tak før du skal male, men det er verdt jobben. Har du gjort et grundig forarbeid, og sørget for et helt jevnt underlag, blir resultatet etter den avsluttede malejobben mye flottere.

Lær å sparkle ENKELT: Hull “slår gjennom” på den ferdigmalte veggen. Men du kan lett sparkle dem, slik at de blir usynlige.

LÆR Å SPARKLE: HULL I MURVERK
Lær å sparkle 1. Legg på et tykt lag først.
Begynn med å dekke hullet/hullene med et tykt lag sparkelmasse, slik at du slipper å sparkle over to ganger.
Lær å sparkle 2. Skrap rent rundt hullene.
Bruk sparkelen til å fjerne sparkelmasse helt inntil veggen, unntatt der hullene er. Slip helt ned når massen er tørr.


LÆR Å SPARKLE: HULL I GLASSFIBERSTRIE
Lær å sparkle 1. Fyll hullet med sparkelmasse – enten ferdigblandet eller som pulver blandet med vann.
Lær å sparkle 2. Hullet er fylt opp, men reparasjonen er fortsatt synlig. Rens derfor vekk all sparkelmasse rundt selve hullet med en fuktig svamp.
Lær å sparkle 3. Fukt et lite stykke løs strie – maken til den som sitter på veggen – og press den inn i sparkelmassen.
Lær å sparkle 4. Når du fjerner det lille striestykket, er mønsteret tydelig preget inn i sparkelmassen. Når den er tørr, maler du over reparasjonsstedet med en rull.


HULL OG SPREKKER I TRE FYLLES MED KJEMISK TRE

Hull og sprekker i innvendig treverk kan også sparkles ut – også selv om det er snakk om store hull i profilerte omramminger rundt dører eller på tak- og fotlister. Du skal bare bruke kjemisk tre, og sørge for å lage en sparkel som passer til den profilen som skal sparkles ut.

For å lage en hjemmelaget, skreddersydd profilsparkel, skal du bruke et såkalt konturmål. Det får du kjøpt for noen hundrelapper i et i velassortert byggvarehus, eller på nettet.

Konturmålet består av en skinne med en masse “løse” stifter på tvers, som kan dyttes frem og tilbake. Målet holdes inn mot den profilen som du skal reparere, og stiftene tilpasser seg deretter nøyaktig til profilen, slik det vises på det første bildet.

LÆR Å SPARKLE: HULL OG SPREKKER I TRE
Lær å sparkle 1. Press et konturmål inn mot profilen. Det gir deg et nøyaktig utgangspunkt, som du kan lage din egen sparkel etter.
Lær å sparkle 2. Tegn opp profilen med en sprittusj på et stykke hard plast. En plastdunk som du klipper til, egner seg veldig godt.
Lær å sparkle 3. Bland tokomponent kjemisk tre etter anvisningene på produktet, og fyll det i hullet med en vanlig sparkel.
Lær å sparkle 4. Trekk av sparkelmassen med den hjemmelagde profilsparkelen, og la massen tørke i 10 minutter.
Lær å sparkle 5. Slip med slipepapir, og mal et par strøk. Kjemisk tre blir helt hardt, og etter malingen vil reparasjonen være helt usynlig.


VERDT Å VITE OM KJEMISK TRE

Kjemisk tre er en tokomponent plastmasse, som blandes umiddelbart før bruk, fordi den herder på cirka 10 minutter. Massen blir helt hard, og bearbeides som vanlig tre.

Lær å sparkle

Etter herding, er reparasjonen mulig å sage, slipe og stemme ut i. Kjemisk tre kan også males som som vanlig tre – men det kan IKKE beises.

TIPS: IKKE HOPP OVER SLIPEARBEIDET

Uansett hvor pent og glatt du har laget en reparasjon med kjemisk tre, gjelder det å fortsette den grundige jobben når du kommer til slipe- og malearbeidet. Ellers får du ikke den helt perfekte finishen – og en helt usynlig reparasjon.

Reparasjonsstedet skal slipes HELT glatt, og i plan med det øvrige treet. Begynn eventuelt med slipepapir korn 100- 120. Etter første strøk maling skal du slipe igjen – nå med litt finere slipepapir, f.eks. korn 140. Før det siste strøket, sliper du med slipepapir korn 180. Regn med 2-3 strøk maling.

Relaterte artikler

 • Spar penger når du kjøper maling

  Spar penger når du kjøper maling

  21/06 Har du opplevd å ha sitte igjen med halve (og hele) malerbøtter etter at du har malt? Det er sløsing av penger. Men du kan faktisk enkelt unngå det neste gang.

 • Du skal ALLTID bruke grunningsmaling

  Du skal ALLTID bruke grunningsmaling

  04/04 Veldig mange hopper over grunningen når de maler. Les hvorfor grunningen er malerens hemmelige våpen til et flott og holdbart resultat.

 • Gjør du feil når du maler utvendig?

  Gjør du feil når du maler utvendig?

  31/03 Mange gjør de samme tabbene igjen og igjen når de maler huset utvendig. Det skaper problemer, og kan ta livet av kledningen.

 • Unngå disse fem klassiske malefeilene!

  Unngå disse fem klassiske malefeilene!

  15/03 Du kan spare penger ved å male selv i stedet for å leie inn profesjonelle. Men sørg for å unngå disse fem klassiske feilene som mange av oss gjør!

 • Du kan male bedre enn maleren!

  Du kan male bedre enn maleren!

  08/03 Du har nemlig massevis av det maleren mangler: TID! Det er avgjørende for et perfekt resultat. Vi viser deg de smarteste teknikkene i vårt store malertema.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss