Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Slik
helsparkler du

Uansett om du vil ha glatte vegger, som bare skal males, eller vegger som skal kles med filt, er det en god idé å helsparkle dem først. Det er en av de vanskeligere teknikkene, som krever tålmodighet og øvelse. Her kan du se hvordan du helsparkler – både med vanlig finkornet sparkelmasse og med grovere multipuss.

Sparkle: Slik helsparkler du
PERFEKT: Når du helsparkler, får du en ensartet vegg, som er jevn, glatt og robust – og du kan male rett på den.

VANLIG HELSPARKLING
Sparkle: Slik helsparkler du 1. En mindre sparkel, som kan komme ned i spannet, er det beste å bruke til å fylle sparkelmasse på en bred sparkel. Unngå å sparkle helt ut i ytterhjørnene.
2. Start nede ved gulvet, og trekk oppover i et rolig trekk. Det er lettest å styre hvis du kun trekker cirka en tredjedel opp på veggen og 1,5 meter bortover, slik at du sparkler en seksjon om gangen.
spartle 3. Skrap sparkelen ren, og trekk den sidelengs, slik at du får glattet ut alle overlappinger. Du finner raskt den riktige teknikken.
Sparkle: Slik helsparkler du 4.
Fortsett på veggen over det sparklede området. Trekk sparkelmasse på to tredjedeler og trekk nedover. Igjen kun en seksjon om gangen før du glatter ut på tvers. Avslutt oppe ved taket.
sparkle 5. Etter tørking, sparkler du eventuelt flere lag, før du sliper til slutt. Lei deg gjerne en giraffsliper. Den store slipeskiven etterlater overflaten helt glatt, og sparer deg for mange timers håndsliping.


TIPS: SPARKLE HJØRNER

sparkle hjørner
Skån hjørnene og lett arbeidet med metallskinner. Du kjøper de spesielle hjørneskinnene på metermål og skrur eller klipser dem fast. Hjørneskinnene gir deg et fast anlegg for sparkelen, slik at du kan trekke sparkelmassen jevnt ut.


HELSPARKLING MED MULTIPUSS
Sparkle med multipuss 1. Bland multipuss og vann etter anvisningene. Pussen må brukes i løpet av to timer, så bland kun en liten porsjon. Konsistensen er fin når pussen har en nesten jevn overflate.
Sparkle med multipuss 2. Legg puss på et stålbrett, og trekk det på veggen nedenfra med en jevn bevegelse, og med et godt trykk inn mot veggen. Lag en “lengde” om gangen. Da blir resultatet jevnest.
Sparkle med multipuss 3. Dagen etter kan du slipe vekk eventuelle utstikk med slipepapir korn 60. Eller enda enklere; ved å dra et rivjern over veggen.
Sparkle med multipuss 4. Legg vann på veggen med pensel eller en murkost. Da tørker ikke det andre pusslaget for raskt. Vil du ha enda mer tid til å jobbe med pussen, kan du stryke veggen med en primer.
Sparkle med multipuss 5. Legg på det andre pusslaget. Det skal være litt tykkere i konsistensen enn det første laget. Trekk det på med stålbrettet i en lengde om gangen, ellers rekker du ikke å glatte det før det tørker.
Sparkle med multipuss 6. Glatt straks overflaten med kanten av en hardt oppvridd fuktig svamp. Press ikke for hardt. Da risikerer du å “flytte rundt” på multipussen. Etterpå kan du male veggen eller ha den som den er.


SMART METODE: HELSPARKLING MED RULL

Hvis du synes det er vanskelig å styre sparkelmassen med en sparkel, kan du prøve å rulle den på veggen i stedet for å bruke sparkelen.

Det krever bare at du fortynner sparkelmassen med vann, og ruller den på i et tykt lag – et felt om gangen.

Sparkle med rull

Deretter glatter du ut med en bred sparkel på langs og på tvers på normalt vis.

Sparkle med rull

Relaterte artikler

 • Spar penger når du kjøper maling

  Spar penger når du kjøper maling

  21/06 Har du opplevd å ha sitte igjen med halve (og hele) malerbøtter etter at du har malt? Det er sløsing av penger. Men du kan faktisk enkelt unngå det neste gang.

 • Du skal ALLTID bruke grunningsmaling

  Du skal ALLTID bruke grunningsmaling

  04/04 Veldig mange hopper over grunningen når de maler. Les hvorfor grunningen er malerens hemmelige våpen til et flott og holdbart resultat.

 • Gjør du feil når du maler utvendig?

  Gjør du feil når du maler utvendig?

  31/03 Mange gjør de samme tabbene igjen og igjen når de maler huset utvendig. Det skaper problemer, og kan ta livet av kledningen.

 • Unngå disse fem klassiske malefeilene!

  Unngå disse fem klassiske malefeilene!

  15/03 Du kan spare penger ved å male selv i stedet for å leie inn profesjonelle. Men sørg for å unngå disse fem klassiske feilene som mange av oss gjør!

 • Du kan male bedre enn maleren!

  Du kan male bedre enn maleren!

  08/03 Du har nemlig massevis av det maleren mangler: TID! Det er avgjørende for et perfekt resultat. Vi viser deg de smarteste teknikkene i vårt store malertema.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss