Cookies- og Brukervilkår


Fuging rundt vindu

Når det er satt i et nytt vindu, skal det naturligvis fuges rundt det. Noen bruker skum til dette arbeidet, men her viser mureren klassisk fuging med mørtel.

Først skal det isoleres. Her har mureren skåret noen strimler med mineralull, som forsiktig lirkes inn i fugen mellom vindu og murverk.

Man må ikke presse isoleringen sammen, da det er lufta mellom lagene i mineralullen som holder på varmen. Legg merke til at det brukes munnbind under arbeidet. Etter at isoleringen er på plass, settes det et fugebånd på 24 mm inn i fugen.

Fugebånd kan kjøpes i forskjellige tykkelser, så det passer til avstanden mellom vindu og mur. På steder der vinduet er skrudd fast i muren, kan fugebåndet ikke komme helt på plass.

Men i stedet for å skjære det over i to stykker, lager mureren et hakk i båndet, så det er plass til skruen.

I det hele tatt gjelder det å lage så få skjøter i fugebåndet som mulig. Jo bedre det sitter, desto mindre varmetap vil det være fra fugen. I hjørnet er det derfor lagt et lite stykke fugebånd, så det blir så tett som mulig.

Etter at muren er forvannet med en kost, eltes mørtelen på pussebrettet, og så kan det fuges. Mureren begynner i bunnen av vinduet.

På den måten kan han bygge opp fugen uten at mørtelen glir ned. Når hele fugen er fuget ut, glattes den med fugeskjeen så den blir glatt og lukket, slik at det ikke trenger inn vann. Med en fuktig radiatorpensel går man over fuge og vindusramme så overskytende mørtel fjernes.

Til slutt tørkes det over med en tørr klut. Det samme gjøres på de andre fugene rundt vinduet. Denne murefugen er enkel å utføre, og den harmonerer godt med murverket. Metoden her kan for øvrig også brukes til fuging rundt dører.

Relaterte artikler

 • Velg riktig skum og unngå FUGEFEIL

  Velg riktig skum og unngå FUGEFEIL

  29/07 Fugeskum tetter, forsegler og lukker hull og sprekker. Men velger du feil type, kan det gå veldig galt. Her kan du se hvilket skum du skal bruke.

 • Lag din egen fugepresser

  Lag din egen fugepresser

  10/05 VIDEO: Skal du bare gjøre et lite stykke fugearbeid, er det ingen grunn til å investere i en riktig fugepresser. Du kan nemlig lett lage din egen.

 • Fuging

  Fuging

  10/05 VIDEO: Det ser forbausende lett ut når mureren står og tar en klatt mørtel fra pussebrettet sitt når han fuger. Men de som har prøvd vil vite at det ikke er fullt så enkelt. Ofte faller en del av mørtelen av fugeskjeen på vei ...

 • Steinformater og forband

  Steinformater og forband

  10/05 VIDEO: Den typiske norske mursteinen er 22,8 cm, noe som inkludert fugen fuge gir 24 cm. Dette formatet er utgangspunktet for de tre andre formatene mureren arbeider med.

 • Utbedring av forvitrede fuger

  Utbedring av forvitrede fuger

  10/05 VIDEO: Sprukne, hullete og nedbrutte fuger betyr at fukten kan trenge inn i murverket, noe som kan medføre frostskader og insektangrep. Her er fugene så medtatt at de kan krasses ut med en finger.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss