Cookies- og Brukervilkår


Utbedring av forvitrede fuger

Sprukne, hullete og nedbrutte fuger betyr at fukten kan trenge inn i murverket, noe som kan medføre frostskader og insektangrep. Her er fugene så medtatt at de kan krasses ut med en finger.

Til vinkelsliperen finnes det en spesiell forsats, som er beregnet til å frese ut fuger med. Når fresejernet sitter i maskinen, skal det stikke 2 cm ut, noe som tilsvarer dybden fugen freses ut med.

Fugefreseren legges inn mot fugen, og så starter man vinkelsliperen. Til dette arbeidet bør det benyttes både hansker, hørselvern og munnbind.

Når man kjører med fugefresejernet, skal man være forsiktig og unngå å berøre mursteinene. Særlig ved bløtstrøkne steiner vil jernet ikke bare fjerne fuge, men også murstein. Når fugene er frest ut, skal murverket kostes grundig så alle fuger er helt reine.

Muren forvannes, og fugingen kan begynne. Selve fugingen skjer på nøyaktig samme måte som om det var et nyoppført murverk.

Er man i tvil om hvilken mørtel som er brukt til fugene, bør man følge murerens tommelfingerregel om å fuge med en fugemørtel som er minst like sterk som den som er brukt til oppmuring. Normalt benyttes det en fugemørtel med kornstørrelse 0 – 2 mm.

Det er mindre enn den som brukes til oppmuring, som vanligvis har en kornstørrelse på 2 - 4 mm. Arbeidet avsluttes med at reparasjonen gnis over med for eksempel et stykke strie.

Man kan også, som her, benytte den grove siden av en grytesvamp til å skrubbe rester fra fugemørtelen av steinene. Selv om det er en stor jobb, vil nye fuger kunne forlenge murverkets levetid med årtier.

Relaterte artikler

 • Velg riktig skum og unngå FUGEFEIL

  Velg riktig skum og unngå FUGEFEIL

  29/07 Fugeskum tetter, forsegler og lukker hull og sprekker. Men velger du feil type, kan det gå veldig galt. Her kan du se hvilket skum du skal bruke.

 • Lag din egen fugepresser

  Lag din egen fugepresser

  10/05 VIDEO: Skal du bare gjøre et lite stykke fugearbeid, er det ingen grunn til å investere i en riktig fugepresser. Du kan nemlig lett lage din egen.

 • Fuging

  Fuging

  10/05 VIDEO: Det ser forbausende lett ut når mureren står og tar en klatt mørtel fra pussebrettet sitt når han fuger. Men de som har prøvd vil vite at det ikke er fullt så enkelt. Ofte faller en del av mørtelen av fugeskjeen på vei ...

 • Steinformater og forband

  Steinformater og forband

  10/05 VIDEO: Den typiske norske mursteinen er 22,8 cm, noe som inkludert fugen fuge gir 24 cm. Dette formatet er utgangspunktet for de tre andre formatene mureren arbeider med.

 • Fuging rundt vindu

  Fuging rundt vindu

  09/05 VIDEO: Når det er satt i et nytt vindu, skal det naturligvis fuges rundt det. Noen bruker skum til dette arbeidet, men her viser mureren klassisk fuging med mørtel.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss