Cookies- og Brukervilkår


Fuging

Det ser forbausende lett ut når mureren står og tar en klatt mørtel fra pussebrettet sitt når han fuger. Men de som har prøvd vil vite at det ikke er fullt så enkelt. Ofte faller en del av mørtelen av fugeskjeen på vei over til muren. Men dette kan man lett unngå med riktig teknikk.

Når murverket er krasset ut og børstet grundig, er vi klar til fugingen. Fugemørtelen røres godt rundt i bøtta, og når mureren legger opp ny fugemørtel på pussebrettet, elter han den sammen slik at den nærmest får form som et franskbrød.

Ved å elte mørtelen slik, blir den mer elastisk og enklere å jobbe med. Deretter skjærer han ”skiver” av mørtelen fra pussebrettet, som legges over i fugen. Når man fuger, er det viktig å bruke litt krefter, slik at fugen blir komprimert og tett, og dermed holdbar.

En annen metode er å holde pussebrettet helt opp til fugekanten, og så nærmest pløye fugemørtelen inn i fugen. Metoden sviner litt mer, men til gjengjeld er den rask. Når alle de vannrette liggefugene er ferdige, skraper man over dem med fugeskjeen, noe som fjerner overskytende mørtel.

De loddrette fugene, eller stussfugene som mureren kaller dem, skal naturligvis også fylles ut. Her tar man på mørtel bare på den forreste tredjedelen av fugeskjeen, som tilsvarer fugen.

Akkurat som med de vannrette fugene, er det nødvendig å bruke litt krefter for at fugen skal bli ordentlig komprimert. Det finnes utallige fugetyper, her viser vi en tilbaketrukket fuge på 2 mm. Til det bruker mureren et trestykke, hvor det er skåret ut en kloss og slått inn en spiker i midten, slik at hodet stikker ca. 2 mm ut over kanten på klossen.

Spikerhodet vil nå krasse ut 2 mm av fugen i forhold til murverket. Deretter glattes alle fuger med fugeskjeen, så de blir lukket og helt glatte. På den måten blir det vanskeligere for vann å trenge inn i fugene og forårsake frostsprenging.

Til stussfuger kan man med fordel bruke den spesielle fugeskjeen som har en bue som tilsvarer fugens høyde.

Til slutt går man over murverket med et stykke strie, noe som fjerner fugerestene som sitter igjen. Hvis man er nøye med fugearbeidet, behøver man ikke å syrevaske murverket.

Relaterte artikler

 • Velg riktig skum og unngå FUGEFEIL

  Velg riktig skum og unngå FUGEFEIL

  29/07 Fugeskum tetter, forsegler og lukker hull og sprekker. Men velger du feil type, kan det gå veldig galt. Her kan du se hvilket skum du skal bruke.

 • Lag din egen fugepresser

  Lag din egen fugepresser

  10/05 VIDEO: Skal du bare gjøre et lite stykke fugearbeid, er det ingen grunn til å investere i en riktig fugepresser. Du kan nemlig lett lage din egen.

 • Steinformater og forband

  Steinformater og forband

  10/05 VIDEO: Den typiske norske mursteinen er 22,8 cm, noe som inkludert fugen fuge gir 24 cm. Dette formatet er utgangspunktet for de tre andre formatene mureren arbeider med.

 • Utbedring av forvitrede fuger

  Utbedring av forvitrede fuger

  10/05 VIDEO: Sprukne, hullete og nedbrutte fuger betyr at fukten kan trenge inn i murverket, noe som kan medføre frostskader og insektangrep. Her er fugene så medtatt at de kan krasses ut med en finger.

 • Fuging rundt vindu

  Fuging rundt vindu

  09/05 VIDEO: Når det er satt i et nytt vindu, skal det naturligvis fuges rundt det. Noen bruker skum til dette arbeidet, men her viser mureren klassisk fuging med mørtel.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss