Cookies- og Brukervilkår


Steinformater og forband

Den typiske norske mursteinen er 22,8 cm, noe som inkludert fugen fuge gir 24 cm. Dette formatet er utgangspunktet for de tre andre formatene mureren arbeider med.

¾-steinen hugges så den får en lengde på 16,8 cm, noe som inkludert fuge gir en total lengde på 18 cm. Den halve steinen kaller mureren for en kopp. Koppen gir sammen med en fuge 12 cm.

Samtidig skal lengden av to kopper og en fuge være like lang som siden på en hel stein. Det mureren kaller løpersiden. Det minste steinformatet er petringen, som sammen med en fuge gir 6 cm.

Petringen er ikke særlig mye brukt, men kan være nødvendig for å få forbandet til å gå opp. Begrepet forband brukes om den måten steinformatene er satt sammen på. For å gi murverket best mulig styrke, må de loddrette fugene aldri legges over hverandre.

Derfor skal steinene forskyves i forhold til hverandre. I bærende murverk skal fugen minst være forskjøvet en kvart stein. Det mønsteret som de forskøvede steinene danner kalles forbandet. Det finnes hundrevis av forskjellige forband, akkurat som forskjellige landsdeler og distrikter kan ha sine egne forband.

Det absolutt enkleste forband for hobbymureren er halvsteinsforbandet. Her er materialforbruket minst, samtidig som det er lett å legge.

I halvsteinsforbandet forskyves den hele steinen med en halv stein i hvert skift, slik at steinene ligger rett over hverandre i annethvert skift. For å få forbandet til å gå opp, brukes halvstein i enden av murverket. Et annet mye brukt forband er munkeforbandet.

Her består forbandet av en fast rekkefølge av to hele stein etterfulgt av en halvstein. På den måten vil halvsteinene være ut for hverandre i annethvert skift. Forbandet er brukt helt tilbake i middelalderen, og er både solid og vakkert å se på.

Det er for øvrig sjelden kompleksiteten, men heller enkeltheten i forbandet som gjør det pent å se på.Når man blander mørtel, kan det ofte være vanskelig å få den helt riktige konsistensen, som både er smidig og behagelig å jobbe med.

Relaterte artikler

 • Velg riktig skum og unngå FUGEFEIL

  Velg riktig skum og unngå FUGEFEIL

  29/07 Fugeskum tetter, forsegler og lukker hull og sprekker. Men velger du feil type, kan det gå veldig galt. Her kan du se hvilket skum du skal bruke.

 • Lag din egen fugepresser

  Lag din egen fugepresser

  10/05 VIDEO: Skal du bare gjøre et lite stykke fugearbeid, er det ingen grunn til å investere i en riktig fugepresser. Du kan nemlig lett lage din egen.

 • Fuging

  Fuging

  10/05 VIDEO: Det ser forbausende lett ut når mureren står og tar en klatt mørtel fra pussebrettet sitt når han fuger. Men de som har prøvd vil vite at det ikke er fullt så enkelt. Ofte faller en del av mørtelen av fugeskjeen på vei ...

 • Utbedring av forvitrede fuger

  Utbedring av forvitrede fuger

  10/05 VIDEO: Sprukne, hullete og nedbrutte fuger betyr at fukten kan trenge inn i murverket, noe som kan medføre frostskader og insektangrep. Her er fugene så medtatt at de kan krasses ut med en finger.

 • Fuging rundt vindu

  Fuging rundt vindu

  09/05 VIDEO: Når det er satt i et nytt vindu, skal det naturligvis fuges rundt det. Noen bruker skum til dette arbeidet, men her viser mureren klassisk fuging med mørtel.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss