Cookies- og Brukervilkår


Rullesjikt av storgatestein

Den ene av to rader med storgatestein som danner rammen rundt hageinngangen, har satt seg i en slik grad at de nærmest ligger hulter til bulter.

Steinleggeren starter med å fjerne alle brosteinene opp til hellegangen. Det bankes ned to stikk i jorden, så man dels kan følge flukten fra bedet lengre ned i hagegangen, dels så det kan avsettes en høyde.

Det neste stikket settes 30 cm inn i forhold til det første. Avstanden tilsvarer bredden på to rader med brostein. Det samme gjøres i den andre enden, og det trekkes en snor mellom de to stikkene. Den forreste brosteinen skal være på samme nivå som fortauet.

Så for å få riktig helling, settes snoren vannrett ved hjelp av et vater. Det bankes ned et stikk i jorden, hvor fallet på den første del av kanten skal gå til. Snorene markerer de to yttersidene av brosteinsradene, og de skal naturligvis være i vater i begge ender.

Det må graves ut så det er plass til minst 5 cm, og gjerne, 10 cm betong. Hvis det for eksempel skal kjøre biler der, må det være minimum 10 cm. Her har vi gravd ned 25 cm, noe som tilsvarer 10 cm betong og steinen på 15 cm.

Betongblandingen består av 5 deler grus og en del sement, som blandes i tørr tilstand. For ikke å ødelegge belegningen, skuffes blandingen opp i en trillebår før det tilsettes vann. Betongen skal bare være det fagmannen kaller jordfuktig.

Det betyr at den har så mye vann i seg at blandingen med hånden kan klemmes sammen til en fast masse. Blandingen helles ned i hullet, så det er ca. 10 cm betong i hele utgravingen. Brosteinene settes på akkurat samme måte som hvis de ble satt i vanlig steinleggergrus.

Når begge radene er satt, legges det godt med betong bak raden ut mot bedet. Det er med på å sikre at steinene ikke velter. Det feies rent, så det ikke størkner betongrester på hellene. Så kan snorer og stikk fjernes.

Relaterte artikler

 • Setting av brostein

  Setting av brostein

  30/05 VIDEO: Brostein er en viktig del av mange steinleggeres jobb. Her viser fagmannen hvordan de settes. For å få et pent resultat, starter fagmannen med å sortere brosteinene etter bredde. Hver steinrad skal nemlig helst bestå av ...

 • Skjære i granitt

  Skjære i granitt

  30/05 VIDEO: Et alternativ til å hugge granittstein er å skjære dem, som fagmannen skal vise her.

 • Skjære i granitt

  Skjære i granitt

  30/05 VIDEO: Et alternativ til å hugge granittstein er å skjære dem, som fagmannen skal vise her.

 • Slik legger du marktegl

  Slik legger du marktegl

  23/06 Marktegl er ikke bare elegant, de er også særdeles robuste! Teglene er frostsikre, og de opptar nesten ikke vann. Her viser vi hvordan du legger dem.

 • Hvordan styrer jeg belegningen?

  Hvordan styrer jeg belegningen?

  07/06 Jeg skal lage en steinbelegning, og vil gjerne at den skal bli så fin som mulig. Hvordan unngår jeg at steinmønsteret sklir?

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss