Cookies- og Brukervilkår


Tett hullet med stein

Her går ikke fortauet helt opp til innkjørselen, men det vil steinleggeren nå gjøre noe med.

Man starter med å fjerne grusen i hullet. Det må fjernes så mye at det passer med høyden på de eksisterende steinene pluss litt ekstra, så det er plass til noe litt finere grus.

Steinen som ligger opptil hullet, er en spesiell type man bare bruker ute i kantene. De må derfor tas opp og senere legges i der hvor den nye kanten skal gå. Man kan enten bruke en løftestang eller en vanlig spade til å ta opp kantsteinen.

Når steinene er fjernet, fyller steinleggeren grus i hullet og fordeler den jevnt med skuffen. På et så lite areal som her vil det ikke lønne seg å leie en vibrator. I stedet stamper steinleggeren området med føttene. Nå skal bunnen rettes av, her vil vi gjøre bruk av hellene på begge sider av hullet.

For å kunne gjøre det, må vi ha tilpasset et plankebord som kan være nede i hullet. På begge sider skjæres det ut en bit som er 7,5 cm høy. Det passer med at en stein er 8 cm, og så er det litt ekstra når steinen skal komprimeres til slutt.

Bordbiten er nå tilpasset, så man kan kjøre på hellene på begge sider og samtidig trekke av sanden slik at man får den samme høyden i hele hullet. Steinleggeren sørger for at det er rikelig med grus før han begynner å trekke av. Når han er framme ved enden av hullet, fjerner han den overskytende grusen med hendene.

I den andre enden, hvor det ikke er heller på begge sider, bruker han en jernrive til å trekke av med. Steinenes fasong gjør at de bare kan legges i ett bestemt mønster.

Og da de eksisterende steinene ligger skjevt, er det ikke plass til første rekke med stein. Den må derfor vente til senere. De påfølgende er raskt lagt, da de bare skal legges tett opptil hverandre.

Når alle steinene er lagt, mangler steinleggeren fremdeles første rekke. Her er det nødvendig å tilpasse steinene med en meisel. Når steinene er tilpasset, kan de lett legges på plass med noen få forsiktige slag med en slager.

Relaterte artikler

 • Slik legger du marktegl

  Slik legger du marktegl

  23/06 Marktegl er ikke bare elegant, de er også særdeles robuste! Teglene er frostsikre, og de opptar nesten ikke vann. Her viser vi hvordan du legger dem.

 • Kutting av snor

  Kutting av snor

  03/06 VIDEO: Steinleggeren går sjelden rundt med en hobbykniv. Men han har et par tips for å kutte snoren uten kniv.

 • Avretting med lirer

  Avretting med lirer

  30/05 VIDEO: Steinleggeren har et lurt triks for å få en riktig avretting av fundamentet. Når først området er avsatt og planert ut, legger fagmannen et stålrør på hver side. Det kalles på fagspråket en lire.

 • Legg et rullesjikt

  Legg et rullesjikt

  30/05 VIDEO: Et rullesjikt i rullestein kan være utrolig flott inntil et hus. Spesielt til eldre hus er det meget vakkert. Her vil vi lage et 30 cm bredt rullesjikt inntil terrassen vår.

 • Brosteinsirkel

  Brosteinsirkel

  30/05 VIDEO: Selv om stein er firkantede, kan man, som steinleggeren skal vise her, enkelt lage en flott sirkel. Steinleggeren banker et stikk i jorden, som markerer midten av brosteinsirkelen. Det merkes ikke av til høyde. Den tar ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss