Cookies- og Brukervilkår


Tilpasning til et rør

Her vil vi sette opp et tørkestativ, derfor må vi ha laget et hull i en av belegningssteinene.

Steinleggeren lirker opp en stein med en liten meisel der hvor han vil ha stativet. Stativet skal stå nede i et hull, så her graver vi ut til hullet ved hjelp av et plastrør. Røret bankes ned i jorden og trekkes opp igjen, hvorpå det tømmes for jord.

Dette gjentas eventuelt et par ganger, til røret er på nivå med belegningen. Det legges grus utenom røret, akkurat som man ville ha gjort hvis man skulle ha lagt en vanlig stein. Steinen som steinleggeren tok opp tidligere skal nå tilpasses, så den kan legges ned rundt røret.

Det tegnes opp til utskjæringen, så det er plass til at røret kommer på midten av steinen. Til å bearbeide steinen bruker steinleggeren en vinkelsliper. Det bråker og støver mye, så det er nødvendig å bruke både hørsel- og pustevern. Først skjæres steinen over på tvers, så det bare er den delen vi skal ha tilpasset.

Det neste steinleggeren gjør er å skjære inn fra begge sider. Det skjæres ikke hele veien ned ennå, først skal nemlig den tverrgående streken markeres.

Det gjør steinleggeren ved å skjære ovenfra på steinen. Nå skjæres sidene helt gjennom. Det tverrgående snittet er for lite til at man kan komme til med vinkelsliperen, men fordi vi har skåret litt ned ovenfra, kan stykket bankes bort med en meisel.

Steinen er nå tilpasset, så det akkurat er plass til røret. Nå skal steinen legges på plass, men røret sitter litt skjevt, så steinleggeren er nødt til å rykke litt i det for å få plass til steinen. Den andre delen av steinen legges opptil hullet, og det strekes igjen opp til røret. Oppstrekingen fjernes med en meisel.

Steinleggeren slår inn fra siden og tar bare små biter om gangen. Nå legges steinen ned i hullet, og den passer perfekt. Steinen komprimeres med en klubbe og bankekloss.

Deretter feies det fugesand ned i fugene, og steinleggeren er spesielt nøye med å få sand ned rundt røret. Nå er hullet klart til tørkestativet, men det kan saktens brukes også til annet, eksempelvis en parasoll.

Relaterte artikler

 • Slik legger du marktegl

  Slik legger du marktegl

  23/06 Marktegl er ikke bare elegant, de er også særdeles robuste! Teglene er frostsikre, og de opptar nesten ikke vann. Her viser vi hvordan du legger dem.

 • Kutting av snor

  Kutting av snor

  03/06 VIDEO: Steinleggeren går sjelden rundt med en hobbykniv. Men han har et par tips for å kutte snoren uten kniv.

 • Avretting med lirer

  Avretting med lirer

  30/05 VIDEO: Steinleggeren har et lurt triks for å få en riktig avretting av fundamentet. Når først området er avsatt og planert ut, legger fagmannen et stålrør på hver side. Det kalles på fagspråket en lire.

 • Legg et rullesjikt

  Legg et rullesjikt

  30/05 VIDEO: Et rullesjikt i rullestein kan være utrolig flott inntil et hus. Spesielt til eldre hus er det meget vakkert. Her vil vi lage et 30 cm bredt rullesjikt inntil terrassen vår.

 • Brosteinsirkel

  Brosteinsirkel

  30/05 VIDEO: Selv om stein er firkantede, kan man, som steinleggeren skal vise her, enkelt lage en flott sirkel. Steinleggeren banker et stikk i jorden, som markerer midten av brosteinsirkelen. Det merkes ikke av til høyde. Den tar ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss