Cookies- og Brukervilkår


Brosteinsirkel

Selv om stein er firkantede, kan man, som steinleggeren skal vise her, enkelt lage en flott sirkel. Steinleggeren banker et stikk i jorden, som markerer midten av brosteinsirkelen. Det merkes ikke av til høyde. Den tar man på øyemål når det er snakk om en liten sirkel som denne.

Steinene til sirkelen fordeles hele veien rundt, så de er lettere å komme til. Vår radius på sirkelen er 25 cm, som måles ut med tommestokken og markeres med en brostein.

Det bindes en snor i målebåndet, som settes over stikket. Det måles så ut til steinen. Målebåndet står på 3, og det betyr at den avstanden skal følges hele veien rundt i den første sirkelen. Da vil steinene ligge i nøyaktig samme avstand fra midten. På den første rekken med stein måler man til innsiden av steinen.

Mens man på de følgende sirklene måler til ytterkanten. På den måten kompenseres det for forskjellig størrelse på steinene. Den enkelte stein legges som vanlige brostein, hvor grusen løsnes og steinen bankes ned i grusen.

Det absolutt viktigste ved sirkelen er at alle steiner holder den samme avstanden til sentrum, som i vårt tilfelle er stikket. Skulle sirkelen lages rundt for eksempel et tre, ville man binde en snor rundt treet og så sette et merke på snoren til hver rekke med stein.

Når den første sirkelen er lagt, legges den første steinen i den neste. Her er fagmannen nøye med å plassere steinen, slik at fugen forskyves i forhold til fugen i den innerste sirkelen. Fagmannen kontrollerer jevnlig at målet til bakkanten er det samme på alle steinene. Det er hans sikkerhet for at sirkelen blir helt rund.

Vil du gjøre jobben lettere for deg selv, skal du benytte kileformede steiner, som er enklest å danne en pen sirkel med. Jo lengre bort du kommer fra sentrum, desto flere firkantede steiner kan du blande i de kileformede.

Når den siste steinen er lagt, kontrolleres målet på alle kanter igjen. I fugen mellom steinene feies det ned grus, som holder på steinene. Steinene skal til slutt støtes med et spett, så de ligger helt fast.

Det får samtidig noe av grusen til å synke lengre ned i fugene. Derfor må det alltid etterfylles med grus når steinene er komprimert, Her har vi laget to sirkler, men teknikken er den samme uansett hvor mange sirkler man lager.

Relaterte artikler

 • Slik legger du marktegl

  Slik legger du marktegl

  23/06 Marktegl er ikke bare elegant, de er også særdeles robuste! Teglene er frostsikre, og de opptar nesten ikke vann. Her viser vi hvordan du legger dem.

 • Kutting av snor

  Kutting av snor

  03/06 VIDEO: Steinleggeren går sjelden rundt med en hobbykniv. Men han har et par tips for å kutte snoren uten kniv.

 • Avretting med lirer

  Avretting med lirer

  30/05 VIDEO: Steinleggeren har et lurt triks for å få en riktig avretting av fundamentet. Når først området er avsatt og planert ut, legger fagmannen et stålrør på hver side. Det kalles på fagspråket en lire.

 • Legg et rullesjikt

  Legg et rullesjikt

  30/05 VIDEO: Et rullesjikt i rullestein kan være utrolig flott inntil et hus. Spesielt til eldre hus er det meget vakkert. Her vil vi lage et 30 cm bredt rullesjikt inntil terrassen vår.

 • Setting av brostein

  Setting av brostein

  30/05 VIDEO: Brostein er en viktig del av mange steinleggeres jobb. Her viser fagmannen hvordan de settes. For å få et pent resultat, starter fagmannen med å sortere brosteinene etter bredde. Hver steinrad skal nemlig helst bestå av ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss