Cookies- og Brukervilkår


Legg et rullesjikt

Et rullesjikt i rullestein kan være utrolig flott inntil et hus. Spesielt til eldre hus er det meget vakkert. Her vil vi lage et 30 cm bredt rullesjikt inntil terrassen vår.

Det første steinleggeren gjør, er å sette et jernstikk 30 cm ut fra terrassen. Det samme gjøres i den andre enden. Med et vater bestemmes fallet. Er rullesjiktet inntil et hus, skal fallet selvsagt gå bort fra huset.

Da rullesteinene vi bruker er meget ujevne, heves de 2 cm i forhold til terrassen. Når høyden er merket av på begge stikkene, forbindes de med en snor, som i tillegg til høyden også er flukten til ytterkanten av rullesjiktet. Det må graves bort ca. 5 cm jord, eller som her grus, så det er plass til å legge rullesteinene.

Som med brostein skal disse rullesteinene settes og ikke legges. Det betyr at brorparten av steinen skal være under grusen. Den må ikke legges flatt, da vil den vippe når man går på den.

Det kan være litt av et puslespill å sette et rullesjikt, hvis det skal være faglig korrekt. For det første skal det ikke være gjennomløpende fuger mellom steinene. For det andre må man sørge for å variere i størrelsen. Og endelig oppnås det flotteste resultatet hvis man sørger for å velge stein i forskjellige farger.

Er underlaget for hardt, er det nødvendig å løsne det for å kunne slå steinene ned i grusen. Man bør alltid ha rikelig med stein, så det er noe å velge mellom.

Spesielt i avslutningen er det viktig at steinene passer til hverandre. Rullesjiktet er nå satt, og som med andre belegningstyper skal fugene fylles med grus. For å få steinene til å stå helt fast, må de komprimeres.

Som man ser blir steinene trykket en smule ned i grusen. Rullesjiktet feies igjen over med grus, så fugene blir fylt opp. Naturstein er alltid penest når de er våte. Så her sprøyter steinleggeren dem med litt vann, slik at man riktig kan se fargespillet mellom steinene.

Relaterte artikler

 • Slik legger du marktegl

  Slik legger du marktegl

  23/06 Marktegl er ikke bare elegant, de er også særdeles robuste! Teglene er frostsikre, og de opptar nesten ikke vann. Her viser vi hvordan du legger dem.

 • Kutting av snor

  Kutting av snor

  03/06 VIDEO: Steinleggeren går sjelden rundt med en hobbykniv. Men han har et par tips for å kutte snoren uten kniv.

 • Avretting med lirer

  Avretting med lirer

  30/05 VIDEO: Steinleggeren har et lurt triks for å få en riktig avretting av fundamentet. Når først området er avsatt og planert ut, legger fagmannen et stålrør på hver side. Det kalles på fagspråket en lire.

 • Brosteinsirkel

  Brosteinsirkel

  30/05 VIDEO: Selv om stein er firkantede, kan man, som steinleggeren skal vise her, enkelt lage en flott sirkel. Steinleggeren banker et stikk i jorden, som markerer midten av brosteinsirkelen. Det merkes ikke av til høyde. Den tar ...

 • Setting av brostein

  Setting av brostein

  30/05 VIDEO: Brostein er en viktig del av mange steinleggeres jobb. Her viser fagmannen hvordan de settes. For å få et pent resultat, starter fagmannen med å sortere brosteinene etter bredde. Hver steinrad skal nemlig helst bestå av ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss