Cookies- og Brukervilkår


Skjære i granitt

Et alternativ til å hugge granittstein er å skjære dem, som fagmannen skal vise her.

Kappsagen er en bensindrevet maskin, hvor det kan tilsluttes vann så det ikke støver under skjærearbeidet. Brosteinen som skal deles legges til rette, så den ikke glir under jobben. Langs tommestokken slås det en krittstrek der steinen skal deles.

Før maskinen startes, bør man ta på seg både beskyttelsesbriller, vernesko og hørselvern.Maskinen startes som en kjedesag, og selv om den virker tung, er den ganske enkel å håndtere.

Når det er åpnet for vannet, legges bladet på steinen, og det lages et spor før det gasses opp for maskinen. Maskinen skjærer seg nå ned gjennom brosteinen med et helt rett snitt. Bladet er ikke stort nok til å skjære gjennom hele steinen. Det siste stykket deles derfor med et par slag med settmeiselen.

Maskinen kan like greit benyttes til mindre brostein. Her er bladet samtidig så stort at den kan skjære hele veien gjennom steinen. Det skjer ingenting selv om bladet skulle skjære seg ned i grusen. Kappsagen kan leies i større byggemarkeder.

Vil man ikke jobbe med en så stor maskin, kan man til nød benytte en vanlig vinkelsliper med diamantblad. Arbeidet bør imidlertid foregå utendørs og med støvmaske, i tillegg til det andre sikkerhetsutstyret. Det strekes opp på steinen, som legges solid i grusen før skjærearbeidet begynner.

Som man ser støver det virkelig mye, da det ikke kommer vann på bladet. Skjæredybden er naturligvis avhengig av hvor stort blad som kan sitte på maskinen.

Men selv på de helt store maskiner, som denne, er det nødvendig å snu steinen og skjære i flere omganger. Resultatet er også en rett stein, hvor man dog kan se sporet fra de forskjellige snittene ettersom det er nesten umulig å treffe samme spor fra forskjellige sider.

Men det har ingen stor betydning, da snittet blir skjult under grusen. Den mindre smågatesteinen er enklere å dele. Her må steinen bare snus én gang for å skjære den over. Skal det bare skjæres en enkelt stein, kan man klare seg med vinkelsliperen. Skal det derimot deles mange stein, bør man leie den store kappsagen.

Relaterte artikler

 • Setting av brostein

  Setting av brostein

  30/05 VIDEO: Brostein er en viktig del av mange steinleggeres jobb. Her viser fagmannen hvordan de settes. For å få et pent resultat, starter fagmannen med å sortere brosteinene etter bredde. Hver steinrad skal nemlig helst bestå av ...

 • Skjære i granitt

  Skjære i granitt

  30/05 VIDEO: Et alternativ til å hugge granittstein er å skjære dem, som fagmannen skal vise her.

 • Rullesjikt av storgatestein

  Rullesjikt av storgatestein

  30/05 VIDEO: Den ene av to rader med storgatestein som danner rammen rundt hageinngangen, har satt seg i en slik grad at de nærmest ligger hulter til bulter.

 • Slik legger du marktegl

  Slik legger du marktegl

  23/06 Marktegl er ikke bare elegant, de er også særdeles robuste! Teglene er frostsikre, og de opptar nesten ikke vann. Her viser vi hvordan du legger dem.

 • Hvordan styrer jeg belegningen?

  Hvordan styrer jeg belegningen?

  07/06 Jeg skal lage en steinbelegning, og vil gjerne at den skal bli så fin som mulig. Hvordan unngår jeg at steinmønsteret sklir?

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss