Cookies- og Brukervilkår


Avretting med lirer

Steinleggeren har et lurt triks for å få en riktig avretting av fundamentet. Når først området er avsatt og planert ut, legger fagmannen et stålrør på hver side. Det kalles på fagspråket en lire.

Med spaden skraper han en liten rille hvor røret kan ligge. Er det 8 cm opp til høydesnoren, legges røret på 7,5 cm. På den måten er det en halv cm til å presse steinene ned med platevibratoren.

Det tas mål i begge ender og på midten. Spesielt hvis røret er langt, kan det nemlig henge på midten. Grusen skrapes bort til rørene og komprimeres, så den ikke forflytter seg under det videre arbeidet. Her bruker steinleggeren håndtaket på skuffen. Det samme gjentar seg på den andre siden.

Med en rettholt eller et helt rett plankebord, som kan nå fra rør til rør, trekkes avrettingsgrusen av. Takket være de to rørene blir avrettingen helt nøyaktig. Det må ikke være lunger, eller fordypninger, under rettholten.

Hvis det ikke er nok grus, er det bare å skuffe på mer. Som man ser blir overflaten helt jevn, men jobben er ikke ferdig ennå. Når rørene fjernes, etterlater de seg et lite spor som naturligvis også må fylles opp.

Her drysses det grus i sporet med skuffen. De siste ujevnhetene etter røret rettes av med en jernrive. Med et helt plant fundament som dette, har man de optimale betingelser for å legge betongstein så det både blir flott og holdbart.

Relaterte artikler

 • Slik legger du marktegl

  Slik legger du marktegl

  23/06 Marktegl er ikke bare elegant, de er også særdeles robuste! Teglene er frostsikre, og de opptar nesten ikke vann. Her viser vi hvordan du legger dem.

 • Kutting av snor

  Kutting av snor

  03/06 VIDEO: Steinleggeren går sjelden rundt med en hobbykniv. Men han har et par tips for å kutte snoren uten kniv.

 • Legg et rullesjikt

  Legg et rullesjikt

  30/05 VIDEO: Et rullesjikt i rullestein kan være utrolig flott inntil et hus. Spesielt til eldre hus er det meget vakkert. Her vil vi lage et 30 cm bredt rullesjikt inntil terrassen vår.

 • Brosteinsirkel

  Brosteinsirkel

  30/05 VIDEO: Selv om stein er firkantede, kan man, som steinleggeren skal vise her, enkelt lage en flott sirkel. Steinleggeren banker et stikk i jorden, som markerer midten av brosteinsirkelen. Det merkes ikke av til høyde. Den tar ...

 • Setting av brostein

  Setting av brostein

  30/05 VIDEO: Brostein er en viktig del av mange steinleggeres jobb. Her viser fagmannen hvordan de settes. For å få et pent resultat, starter fagmannen med å sortere brosteinene etter bredde. Hver steinrad skal nemlig helst bestå av ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss