Cookies- og Brukervilkår


Byggbeslag (1:6): Bygg med beslag

Du sparer tid når du skjøter bjelker med byggbeslag. Og det går ikke ut over stabiliteten - faktisk er resultatet ofte mer solid. I hvert fall hvis man ikke er utlært tømrer. Lær hvilke beslag du skal bruke - og hvordan de brukes.

Det finnes ikke noe som er så gøy som å gjøre noe på halve tiden. Spesielt hvis det ikke går ut over kvaliteten på arbeidet. Med byggbeslag vil du kunne spare mer enn halvparten av den tiden det egentlig tar å skjøte bjelker på den gammeldagse, tradisjonelle måten med tappskjøter, bladskjøter, franske låser og så videre.

Vi har vært en tur rundt i byggmarkedene og plukket ut en masse byggbeslag, som vi vil demonstrere bruken av i dette kurset. De fleste av beslagene kjenner du sikkert allerede, andre har kanskje fått deg til å tenke over hva de skal brukes til.

Bruk beslagene riktig

Felles for alle beslagene er at det er noen regler for montering, som dels sikrer at beslagene yter optimalt, og dels sikrer at du ikke ved et uhell kommer til at oppnå motsatt effekt, nemlig at du svekker konstruksjonen din.

Det er f.eks. en utbredt misforståelse, at alle hullene i en hullplate skal fylles ut med spiker. Alle skal ikke fylles, da kan du risikere at treet sprekker i enden, dermed holder ikke spikrene fast lenger. Dette har faktisk vært årsaken til kjedelige byggfeil.

Disse reglene, og flere til, vil vi gjennomgå i kurset, samtidig med at vi viser en masse praktiske øvelser, der du får mulighet til å skjøte alt fra takstoler til et uthus, til to biter rundtømmer. Du kommer også til å reise en stolpe på en bunnsvill, og støtte opp med vinkelbeslag. På samme måte skal du forlenge en sperre med et gerberbeslag.

Relaterte artikler

 • Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  12/10 Jeg synes det er vanskelig å sage helt loddrett gjennom en tykk stolpe. Har dere et tips til hvordan jeg gjør det med en håndsag?

 • TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  15/09 VIDEO: Det kan være vanskelig å skjære to trebiter så skjøten blir helt tett. Men håndverkeren vil her vise deg et lite knep som løser problemet. Det eneste du trenger å bruke er en håndsag, og så må emnene selvfølgelig sitte ...

 • TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  13/09 VIDEO: Det blir dessverre mer og mer vanlig at materialene man kjøper har slått seg. I tømrerkretser heter det at de er vindskjeve, og de kan være vanskelige å bruke. Men har det bare slått seg litt, kan det rettes opp. Du må ...

 • Sterk forbindelse med forsats

  Sterk forbindelse med forsats

  08/09 VIDEO: Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage.Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene.

 • 5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  07/09 "Jeg hater å slipe tre", tenker du kanskje. Men med et par enkle hjelpemidler kan håndslipingen utføres både raskere og penere enn med slipemaskiner.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Byggbeslag - leksjon 1:6, bygg med beslag
 • Byggbeslag - leksjon 1:6, bygg med beslag
 • Byggbeslag - leksjon 1:6, bygg med beslag

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss