Cookies- og Brukervilkår


Heng opp skap
og hyller på veggen

Selv tunge ting kan henges opp på lette vegger – både med synlig og skjult oppheng. Det gjelder bare å velge riktig løsning til den enkelte oppgave. Her får du noen tips til en rekke sterke og solide løsninger.


STYRKE er det viktigste når det gjelder oppheng. Men velger du riktig løsning, kan du fint kombinere både styrke og eleganse.

TIPS TIL OPPHENG PÅ MURVEGG
VELG SKRUE, BOR OG PLUGG
Plugg og skrue skal passe sammen. På pluggpakken står det hvilken størrelse bor og skrue du skal bruke. Skruen skal være 5 mm lenger enn pluggen.
BOR VANNRETT OG VINKELRETT
Bor alltid helt vinkelrett på veggen som du skal henge opp noe på. Et minivater (gjerne magnetisk) til å sette på bormaskinen er til stor hjelp her.
FJERN BORESTØV
Når hullet har riktig dybde (minst 5 mm dypere enn pluggen), skal du være nøye med å rense hullet rent for borestøv. Bruk helst en støvsuger.


ENKELT OPPHENG PÅ TREVEGG
1. En hylle som bæres av vannrette lister, er en av de enkleste metodene til et sterkt oppheng. Lager du listene litt kortere enn hyllen, synes de nesten ikke.
2. Hyllen er perfekt understøttet av listene. Den fremste listen er kun til pynt, og støtter ikke hyllen.


TIPS BÆRELIST

Til veldig tunge skap som skal settes opp på en platevegg eller en porøs murvegg, kan det være en fordel å skru fast en list som skapet kan hvile på. Det tar av for en stor del av trekket fra skruene øverst, slik at de bare skal sørge for å holde skapet på plass inn mot veggen.


SKJULT OPPHENG I MURVEGG – SVEVENDE HYLLER
1. Merk opp og bor hull (her 15 mm store) i veggen til stålrør (her 13 mm), som skal fungere som skjult oppheng til en svevende hylle. En dybde på 6-8 cm er passe.
2. Rørene settes fast i veggen ved hjelp av kjemisk metall. Hold røret på plass i vater, mens massen tørker. Du kan slippe så snart røret ikke beveger seg, og etter 15 minutter sitter det urokkelig fast.
3. Lim og stift fast lister langs hele kanten av en hylleplate. Begynn med sidene og forkanten. Listen i bakkant skjæres opp i tre deler, og monteres slik at det akkurat blir plass til rørene.
4. Når du også har limt og stiftet en plate på den andre siden, dytter du hyllen på plass på rørene. Til slutt festes hyllene fra undersiden ved å skru små skruer opp i rørene.
5. De svevende hyllene sitter så solid fast i veggen, at de fint kan bære tunge ting. Løsningen fungerer også på trevegger, men da skal du sørge for at rørene treffer stenderne i veggen.
6. Hyllens konstruksjon er like enkel som den er sterk. To MDF-plater med lister mellom, settes sammen med lim og dykkert.


SMART METODE: FRANSK OPPHENG

Det såkalte franske opphenget er sterkt – og elegant fordi det er skjult. Men først og fremst er det smart, fordi det gjør det enkelt å henge opp noe helt vannrett.

Opphenget består av to lister som er skåret på skrå, slik at de passer sammen. Den ene listen skrus opp på veggen, og den andre listen skrus fast på baksiden av det emnet du skal henge opp.


Når skapet løftes opp på vegglisten, sitter det urokkelig fast.

Relaterte artikler

 • Slik skjærer du i gipsplater

  Slik skjærer du i gipsplater

  10/01 Gipsplater har mange gode egenskaper, og det beste må være at de er så lette å skjære i. Glem alt om å sage - med mindre du skal lage buede snitt og hull.

 • Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  12/10 Jeg synes det er vanskelig å sage helt loddrett gjennom en tykk stolpe. Har dere et tips til hvordan jeg gjør det med en håndsag?

 • TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  15/09 VIDEO: Det kan være vanskelig å skjære to trebiter så skjøten blir helt tett. Men håndverkeren vil her vise deg et lite knep som løser problemet. Det eneste du trenger å bruke er en håndsag, og så må emnene selvfølgelig sitte ...

 • TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  13/09 VIDEO: Det blir dessverre mer og mer vanlig at materialene man kjøper har slått seg. I tømrerkretser heter det at de er vindskjeve, og de kan være vanskelige å bruke. Men har det bare slått seg litt, kan det rettes opp. Du må ...

 • Sterk forbindelse med forsats

  Sterk forbindelse med forsats

  08/09 VIDEO: Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage.Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss