Cookies- og Brukervilkår


Så lett legger du
et klikkgulv

Nye klikkgulv er så lette å legge, at alle kan klare det. Fra du legger det første bordet, til du kan flytte tilbake møblene, går det sjelden mer enn én arbeidsdag. Her viser vi hvor enkelt det er. Vi viser deg også hvordan du kommer deg lettest rundt de små detaljene.


ENKELT: Når de første rekkene av klikkbord er på plass, går det fort. Rekke for rekke skal bordene bare klikkes og bankes på plass.


GJØR KLART FOR KLIKKGULVET
1. Gulvbordene legges i rommet i den siden du skal avslutte leggingen. De fleste gulvbord skal ligge et visst antall timer eller dager i rommet de skal legges i, slik at bordene kan akklimatisere seg.
2. Hvis det nye klikkgulvet legges på et gammelt gulv, må du ofte skjære av en bit nederst på omrammingen rundt dørene. Sag langs en avstandskloss med håndsagen eller en multikutter.
3. For å dempe trinnstøy, bør klikkgulvet legges på et støydempende underlag. Det rulles ut på hele gulvet.
4. Mål opp gulvet, så du kan planlegge hvordan klikkbordene skal legges. Skjøtene skal være forskjøvet – minst 25 cm fra rekke til rekke. Og stumpene i endene skal helst ikke bli under 10 cm.
5. De enkelte bordene skjæres enkelt og raskt til med en stikksag. Rette snitt på tvers av et bord kan skjæres til med håndsag, sirkelsag eller kapp-/gjærsag.


SMART METODE: LAG EN STREK

Når du har rullet ut det lyddempende laget, er det smart å lage streker du hele tiden kan bruke til å kontrollere om du har lagt klikkbordene helt rett.


En krittsnor gir deg raskt en strek å jobbe ut fra.

Har du en krittsnor, er det den enkleste måten å streke opp på, men du kan også streke opp langs et langt vater. Du kan også ”streke opp” med teip – da er markeringen enkel å se når du jobber.


Streken brukes til å måle ut fra.


SLIK LEGGER DU ET KLIKKGULV
1. Klikkgulvet skal ikke legges helt inntil veggene. Det skal være minst 1 cm mellom gulvbordet og veggen. Hvis du bruker faste avstandsklosser, endres ikke avstanden når du slår sammen bordene.
2. Bordene klikkes sammen to steder – i den ene enden og i én side. Når flere bord er satt sammen, slås de helt på plass med en hammer. Bruk en bankekloss av for eksempel et stykke gulvbord.
3. Ut mot veggen kan gulvbordene trekkes på plass med hjelp av et brekkjern. Bruk en trekloss til å beskytte veggen mens du presser.
4. Noen bord kan være litt vanskelige å klikke sammen – for eksempel når du skal legge det siste inn mot en vegg. Da kan det nederste av klikkskjøten fjernes, så bordene kan limes sammen i stedet.
5. Ved rør legges et løst bord helt inntil rørene, så du kan måle, streke opp og sage ut. Mellom røret og veggen legges et bord som limes fast til det bordet du har skåret til.
6. Det siste bordet skjæres til. Normalt kan det ikke klikkes på plass, så du må lime det. Limet legges som en tykk stripe på begge bord. Slå bordet på plass med et gulvjern – eller bruk brekkjernet.


TIPS: PASS PÅ FUKT

Skal du legge klikkgulvet på et støpt gulv – for eksempel i en kjeller – vil det ofte være nødvendig å legge en fuktsperre under gulvet. Fuktsperren skal dekke hele gulvet og et stykke opp på veggene.

På tegningen er fuktsperren lagt mellom to lag støydempende underlag, og sitter i spenn bak en avstandskloss bak fotlisten.

Relaterte artikler

 • Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  12/10 Jeg synes det er vanskelig å sage helt loddrett gjennom en tykk stolpe. Har dere et tips til hvordan jeg gjør det med en håndsag?

 • TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  15/09 VIDEO: Det kan være vanskelig å skjære to trebiter så skjøten blir helt tett. Men håndverkeren vil her vise deg et lite knep som løser problemet. Det eneste du trenger å bruke er en håndsag, og så må emnene selvfølgelig sitte ...

 • TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  13/09 VIDEO: Det blir dessverre mer og mer vanlig at materialene man kjøper har slått seg. I tømrerkretser heter det at de er vindskjeve, og de kan være vanskelige å bruke. Men har det bare slått seg litt, kan det rettes opp. Du må ...

 • Sterk forbindelse med forsats

  Sterk forbindelse med forsats

  08/09 VIDEO: Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage.Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene.

 • 5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  07/09 "Jeg hater å slipe tre", tenker du kanskje. Men med et par enkle hjelpemidler kan håndslipingen utføres både raskere og penere enn med slipemaskiner.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss