Cookies- og Brukervilkår


Planlegging

Mange av oss drømmer om å skape en hage som byr på blomster året rundt. Og med en god porsjon omtanke og planlegging kan det også fint la seg gjøre. Som alltid i hagen må du først og fremst finne ut hvilke forhold du kan by plantene og buskene du gjerne vil ha.

Hvordan er jordas beskaffenhet? Er det lys eller skygge – eller begge deler – i bedet? Er det le, eller ligger bedet i et forblåst område?Endelig er det også viktig om det er et tørt eller fuktig område du vil plante i.

Alle disse faktorene spiller inn på plantenes trivsel. Når du har definert forutsetningene for bedet, er det lettere å sortere blant de mange planter og busker som finnes – og de som faktisk vil trives på stedet.

Et helårsblomstrende bed har som regel noen høydepunkter gjennom vekstsesongen, hvor blomsterfloret er mest massivt. Ofte vil det være i løpet av våren og sensommeren du kan nyte de fleste blomstene.

Men det er også mulig å forlenge sesongen med både busker, stauder, løk og knoller som blomstrer på andre tidspunkter, så du ikke behøver å oppleve en helt blomstringsløs periode.

Men når blomstringen i perioder ikke er fullt så overveldende, er det viktig at du har tatt høyde for at det likevel er noe pent å se på. For eksempel varierende bladformer og løv – og eventuelt også noe eviggrønt, som kan bevare formene og fargene gjennom vinteren.

Mangler du noe spesielt som blomstrer på én bestemt årstid, så ta en tur i hagesenteret og la deg inspirere. Her vil du alltid kunne finne noen av årstidens blomstrende busker og planter.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Rekkverk på toppen av en trapp

Hei, jeg må lage ett rekkverk på toppen av ...

Bygge anneks/ lydstudio

Vurderer å sette opp et anneks på tomta som ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss