Cookies- og Brukervilkår


Gjerde

side 1 av 9
 • Bygg hundegården selv - så enkelt er det

  Bygg hundegården selv - så enkelt er det

  11/04 Du kan enkelt bygge en supersolid hundegård. Med armeringsjern er det både raskt og billig. Høner holder den også!

 • Bygg smart levegg av ved

  Bygg smart levegg av ved

  04/04 En vedstabel kan være mye mer enn bare ved. Her bygger vi en levegg som holder vinden borte – og samtidig tørker veden. Genialt.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • SLYNGPLANTER: Slyngplanter som hekk

  SLYNGPLANTER: Slyngplanter som hekk

  14/11 VIDEO: Slyngplanter er ofte hurtigvoksende, og derfor fine å bruke hvis du skal ha etablert en hekk i en fei. Her er det benyttet flere forskjellige typer av slyngplanter, som skal skjerme av mellom fortau og forhage.

 • SLYNGPLANTER: Vedlikehold av eføy-gjerde

  SLYNGPLANTER: Vedlikehold av eføy-gjerde

  11/11 VIDEO: Dette gjerdet er opprinnelig et trådgjerde. En rekke eføyplanter har fått lov å gro her, og etter som årene har gått har gjerdet blitt ganske tett. Det er ikke mye vedlikehold som skal til med et slikt gjerde, sammenliknet med en hekk, som må klippes flere ganger i året.

 • INNRED HAGEN: Lag le med ferdighekk

  INNRED HAGEN: Lag le med ferdighekk

  06/10 VIDEO: Jesper er godt i gang med å grave ut i det lille mellomrommet mellom den nyanlagte gangen og innkjørselen. Forhagen skal nemlig tettes med en hekk i hver ende.

 • Levegg av flettet pil

  Levegg av flettet pil

  18/08 VIDEO: Har du et bed i hagen din som du gjerne vil ha innrammet på en pen og enkel måte, er et gjerde av flettet pil en fornuftig løsning. Det er ennå ikke veldig vanlig i Norge, men blir mer og mer populært.

 • 5 TIPS: Verdens sterkeste hageport

  5 TIPS: Verdens sterkeste hageport

  18/08 Hageporter kan irriterende raskt komme til å henge skjevt! Her får du tømrerens beste oppskrift på en solid port, som aldri vil bli skjev.

 • Lett og sikker oppstreking

  Lett og sikker oppstreking

  18/08 VIDEO: Når du skal montere mange stakittspiler, og både de og skruene skal sitte helt rett, er det raskest og enklest å streke opp på alle spilene i en og samme operasjon.

 • Monter porten riktig

  Monter porten riktig

  18/08 VIDEO: Når du skal montere en ny port mellom to stolper, har håndverkeren her et par tips som kan sikre deg et godt resultat.

 • Gjerde med armeringsnett

  Gjerde med armeringsnett

  18/08 VIDEO: Det er litt rotete bakerst i hagen, så for å skjule hageredskapen litt vil vi bygge et lite gjerde, som det også kan klatre noen pene planter på.

side 1 av 9


Gjerder av alle typer

Vi viser deg, trinn for trinn, hvordan du lager ditt eget gjerde. Enten du lager et gjerde til hagen, en levegg, stakitt eller raftegjerde ut mot veien, får du en grundig veiledning her. Du finner både lettere løsninger som ferdiggjerder, som settes sammen i moduler, og mer avanserte typer. For eksempel pileflett, som krever at du setter deg inn i teknikken for å lage det. Du kan lese mer om de forskjellige gjerdematerialene, for eksempel trykkimpregnerte gjerdebord og gjerdestolper, samt hvilket verktøy og utstyr du kan bruke for å lage et gjerde.


Gjerdeloven

Pass på utforming og plassering. Det er lover og regler for hvordan gjerdet skal plasseres mellom naboer, og det skal lages slik at det ikke er til ulempe for verken dyr eller mennesker. Sjekk gjerne med kommunen og eventuelt den lokale grunneierforeningen før du setter opp et gjerde hjemme eller på hytta. Da unngår du å gjøre noe du ikke har lov til.

Lag din egen levegg

Har du et sted i hagen, hvor du gjerne vil ha litt le og avskjerming, så er det opplagt å lage en levegg. Du kan for eksempel lage en levende vegg med klatreplanter, som skaper et frodig rom. Liker du derimot heller levegger med trekledning, så fortvil ikke. Du finner utførlige veiledninger på disse sidene.


Materialer til et gjerde

Det finnes et bredt utvalg av materialer til forskjellige typer gjerde. Så hva skal du være oppmerksom på? Det er stor forskjell i pris, kvalitet og levetid på gjerdematerialer. Lager du en levegg, kan du velge å bruke billige tresorter, eller du kan velge mer eksklusive varianter, som kebony, termoask eller ren eik, for eksempel.


Oppsetting av gjerde

En levegg som skal bremse vind, blir utsatt for et stort press. Derfor er det en god idé å sette gjerdstolpene dypt ned i bakken. Det gjør du ved å bore hull ned til frostfri dybde (ofte 90 cm), legge et drenerende lag i bunnen og støpe rundt stolpene to steder – såkalte ankere. Da må stolpene knekke før leveggen kneler i en storm. I de forskjellige artiklene kan du lese mer hvordan du får en stabil levegg. Her kan du for eksempel se hvordan du banker lange gjerdestolper i bakken.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Rust på terrassebord

Byttet terrassebord for en par år siden. Og ...

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss