Cookies- og Brukervilkår


Enkelt gjerde med H-profiler

Den letteste måten å bygge et gjerde på er ved å bruke H-profiler. Profilene til dette eksempelet er 97 x 97 mm impregnert furutre.

Bordene vi bruker er impregnerte spesialbord på 32 x 150 mm, som passer akkurat i H-stolpenes not. Legg det første bordet på plass, og kontroller at det er i vater. Når det er det, er det smart å sette i en enkelt skrue på hver side av bordet. Deretter er det bare å legge på det neste bordet, og så det neste og det neste ...osv.

Kontroller at hvert enkelt bord ligger i vater, og klem godt fast på bordet under. Når det siste bordet er lagt på plass, vinkles det opp, og høyden på det øverste bordet markeres på stolpen. Det må gjøres på begge sider. Nå tas det øverste bordet av igjen. Gjerdet skal nemlig ha en H-profil i toppen, og derfor måler håndverkeren hvor dyp noten er i den. Den er 3 cm dyp. Det målet settes av fra streken som markerte høyden, og det strekes opp hele veien rundt opp de to stolpene.

Så skal stolpene sages til. Det gjør håndverkeren med en stikksag, men før han går i gang med det, kontrollerer han om bladet er langt nok til å skjære over stolpen. Det er det, og da er det bare å sage stolpene rett over.

Vær meget nøyaktig når du sager. Sørg for at bladet følger streken hele veien rundt. H-profilen skal ligge oppå de to stolpene, så håndverkeren tar et mål fra den ene stolpens ytterside til den andre, og legger til 4 cm, slik at profilen vil gå 2 cm ut over stolpetoppene på hver side. Når H-profilen er skåret til, kan det øverste bordet legges opp igjen, og profilen legges på plass. Noten i H-profilen passer akkurat ned over den smale toppen på bordet, og støtter også på stolpetoppene.

Kontroller at H-profilen på toppen stikker 2 cm ut over stolpetoppene, og fest den med to 4,5 x 60 mm rustfri skruer. Én skrue gjennom profilen og ned i stolpen på den ene siden og en på den andre.

Det tar selvfølgelig litt tid å grave ned stolpene, men når det først er gjort, kan et felt som dette kles på snaut 20 minutter.

Relaterte artikler

 • Gjerde med armeringsnett

  Gjerde med armeringsnett

  18/08 VIDEO: Det er litt rotete bakerst i hagen, så for å skjule hageredskapen litt vil vi bygge et lite gjerde, som det også kan klatre noen pene planter på.

 • Sprøytemal stakitten

  Sprøytemal stakitten

  18/08 VIDEO: Det tar altfor lang tid å gi gjerdet trebeskyttelse med en pensel. Bruk i stedet en sprøytepistol. Men før du går i gang med sprøyten, er det viktig at du kjøper en maling eller trebeskyttelse som kan brukes til ...

 • Ny stakitt med brede og smale spiler

  Ny stakitt med brede og smale spiler

  18/08 VIDEO: Her var det tidligere et gjerde og en port, men begge deler var etter hvert blitt så råtne at det hele måtte skiftes ut. Men ikke stolpene, som er av impregnert furu.

 • Levegg i ramme

  Levegg i ramme

  17/08 VIDEO: Her vil håndverkeren vise hvordan man kan lage et legjerde i kvadratisk ramme. Han har valgt å legge 19 x 121 mm uimpregnerte bord diagonalt inn i rammen.

 • Stolpetopper mot regn

  Stolpetopper mot regn

  17/08 VIDEO: For å unngå rask forråtnelse, er det viktig å holde regnvannet ute av stolpene. Derfor må endeveden på toppen av stolpen alltid beskyttes.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss