Cookies- og Brukervilkår


Skjær toppen riktig av stolpen

Gjerdestolper skal alltid skråskjæres i toppen, så regnvannet kan renne av. Her vil håndverkeren vise hvordan du med en enkel mal alltid får et pent resultat. Malen lages av to like store bordstykker, som settes sammen.

Han starter med å vinkle og streke opp et lite stykke nede på det ene bordet. Målet er ikke så viktig, et sted mellom 5 og 10 cm er ok. Derimot er det viktig at bordene legges opp så de blir satt sammen i en fullstendig rett vinkel. Han streker opp på begge sider, så han kan se hvor han deretter skal lime.

Han smører på hvitt snekkerlim, og forbinder deretter de to bordene med skruer. Det er veldig viktig at bordene sitter urokkelig fast, så derfor gir håndverkeren dem fem skruer, og de må være så lange at de går to-tredjedeler ned i det underste bordet. Nå har han en enkel mal, som gjør jobben med å skjære til stolpene til en lek. Denne stolpetoppen skal ha en skrå avskjæring, som går 10 cm ned.

Han vinkler ut, streker opp og fester malen til stolpen, slik at den flukter med 10 cm-streken, og fester den med en skrutvinge. Før du går i gang med å skråskjære stolper, er det viktig at du velger riktig blad til stikksagen. Det må være et kraftig blad, som er lengre enn stolpen er tykk.

Innstill sagens såle til den vinkelen du ønsker – her 30 grader. Og så er det bare å kjøre stikksagen rolig gjennom materialet, mens sålen støtter på malen. Gjør det samme på den andre siden, og dermed har du en stolpe som er kappet i spiss vinkel. Du kan også gå videre og bruke malen til kapping av de fire skrå flatene. Det er bare å sette malen på igjen, og skjære to snitt til. Du er alltid sikker på et rett og pent resultat når du bruker denne enkle malen.

Relaterte artikler

 • Gjerde med armeringsnett

  Gjerde med armeringsnett

  18/08 VIDEO: Det er litt rotete bakerst i hagen, så for å skjule hageredskapen litt vil vi bygge et lite gjerde, som det også kan klatre noen pene planter på.

 • Enkelt gjerde med H-profiler

  Enkelt gjerde med H-profiler

  18/08 VIDEO: Den letteste måten å bygge et gjerde på er ved å bruke H-profiler. Profilene til dette eksempelet er 97 x 97 mm impregnert furutre.

 • Sprøytemal stakitten

  Sprøytemal stakitten

  18/08 VIDEO: Det tar altfor lang tid å gi gjerdet trebeskyttelse med en pensel. Bruk i stedet en sprøytepistol. Men før du går i gang med sprøyten, er det viktig at du kjøper en maling eller trebeskyttelse som kan brukes til ...

 • Ny stakitt med brede og smale spiler

  Ny stakitt med brede og smale spiler

  18/08 VIDEO: Her var det tidligere et gjerde og en port, men begge deler var etter hvert blitt så råtne at det hele måtte skiftes ut. Men ikke stolpene, som er av impregnert furu.

 • Levegg i ramme

  Levegg i ramme

  17/08 VIDEO: Her vil håndverkeren vise hvordan man kan lage et legjerde i kvadratisk ramme. Han har valgt å legge 19 x 121 mm uimpregnerte bord diagonalt inn i rammen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss