Cookies- og Brukervilkår


Stolpetopper mot regn

For å unngå rask forråtnelse, er det viktig å holde regnvannet ute av stolpene. Derfor må endeveden på toppen av stolpen alltid beskyttes.

Disse to stolpene er skåret av i toppen slik at regnvannet vil renne av, men endeveden vil fortsatt suge store mengder vann. Med et lite «tak», eller takhette, er det effektivt stengt for vannet. Ta målet på den skrå avskjæringen – og legg til en centimeter, slik at taket vil gå en centimeter ut over stolpetoppen hele veien rundt.

Taket kan med fordel skjæres ut av hardt tre, som er veldig motstandsdyktig overfor vann. Med en justerbar vinkel overfører han den skrå vinkelen til kapp-gjæringssagen, og skjærer det lille takstykket i 45 graders vinkel i begge ender. Han måler så opp til de to skruene som skal holde taket.

Han velger at skruene skal sitte på linje - i midten av taket. Skruene må være tre ganger så lange som takbekledningen er tykk. Hvis du bruker skruer med torx hode, som her, kan du lettere få skruene ut igjen og skifte ut takbekledningen hvis den skulle råtne eller du bare ønsker en annen type.

Håndverkeren har vendt terrassebordet med rillene ned, så vannet renner lettere av - og samtidig blir stolpeenden ventilert. På den andre stolpen tar han målet på de to skråflatene, og avsetter dem på et 19 x 98 mm furubord, så han får to stykker som begge er 2 cm lengre enn takflatene.

Med den justerbare vinkelen måler han helningsgraden, og innstiller kapp-gjæringssagen etter den. Bruker du en justerbar vinkel, er du helt sikker på at den overførte vinkelen blir helt korrekt. De to stykkene sages ut med denne vinkelen i begge ender.

Nå er taket ferdig, og kan skrus eller limes på med utendørs snekkerlim. Du kan kjøpe ferdige stolpetopper i metall, men det er både billigere og penere å lage dem selv.

Relaterte artikler

 • Gjerde med armeringsnett

  Gjerde med armeringsnett

  18/08 VIDEO: Det er litt rotete bakerst i hagen, så for å skjule hageredskapen litt vil vi bygge et lite gjerde, som det også kan klatre noen pene planter på.

 • Enkelt gjerde med H-profiler

  Enkelt gjerde med H-profiler

  18/08 VIDEO: Den letteste måten å bygge et gjerde på er ved å bruke H-profiler. Profilene til dette eksempelet er 97 x 97 mm impregnert furutre.

 • Sprøytemal stakitten

  Sprøytemal stakitten

  18/08 VIDEO: Det tar altfor lang tid å gi gjerdet trebeskyttelse med en pensel. Bruk i stedet en sprøytepistol. Men før du går i gang med sprøyten, er det viktig at du kjøper en maling eller trebeskyttelse som kan brukes til ...

 • Ny stakitt med brede og smale spiler

  Ny stakitt med brede og smale spiler

  18/08 VIDEO: Her var det tidligere et gjerde og en port, men begge deler var etter hvert blitt så råtne at det hele måtte skiftes ut. Men ikke stolpene, som er av impregnert furu.

 • Levegg i ramme

  Levegg i ramme

  17/08 VIDEO: Her vil håndverkeren vise hvordan man kan lage et legjerde i kvadratisk ramme. Han har valgt å legge 19 x 121 mm uimpregnerte bord diagonalt inn i rammen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss