Cookies- og Brukervilkår


Monter porten riktig

Når du skal montere en ny port mellom to stolper, har håndverkeren her et par tips som kan sikre deg et godt resultat.

Før du går i gang med selve festingen, er det nemlig viktig å klosse porten opp, så den står helt i vater. Ha noen kiler klar, så du kan feste porten når den står korrekt. Det må være et par centimeters mellomrom, så porten kan åpne og lukke uten å treffe stolpen.

Monter nå beslaget så det flukter med underkanten av stakittens nedre spikerslag. Det sikrer at det såkalte stabelhengslet – det lange hengslet som skal holde selve porten – kommer til å sitte noenlunde midt på spikerslaget. Legg hengslet på plass og skru i den første skruen. Plasser denne første skruen i det ytterste hullet, og sørg for at den sitter helt ytterst på den siden som vender ut mot avslutningen av beslaget. Når skruen skal plasseres her, er det fordi beslaget dermed ikke vil kunne dra seg til venstre og få porten til å henge skjevt.Skru i de resterende skruene. Bruk også her rustfrie skruer, som har en lengde så de går trekvart inn i spikerslaget.

Fortsett med beslagene nederst på porten. Legg merke til at her skal presset ligge den andre veien. Derfor må skruene monteres så langt til venstre som mulig. Sørg for at stabelhengslet er minst en tredjedel så langt som porten er bred. Gjerne mer. Jo bedre blir porten holdt på plass.

Nå skal dørslåen på plass, og her er det viktig først å sikre seg at hullet til håndtaket får helt riktig størrelse. Mål diameteren, og bruk et bor som har nøyaktig samme diameter. Skyv håndtaket på plass, men ikke fest det ennå. Sett på bakplaten, men fest ikke den heller. Legg låsearmen på plass, og sett på mutteren før du skrur fast beslaget. Bruk gjerne en skruelengde som også når å få tak i det bakenforliggende spikerslaget.

Plasser slåen vannrett og skru på mottakerbeslaget. Først nå fester du beslaget på den siden av porten, og også her med skruer som går langt inn i spikerslaget. Til slutt monterer du det siste beslaget med to skruer.Porten er på plass. Den flukter fint med gjerdet, åpner og lukker uten problemer og er så godt montert at den ikke vil henge på mange, mange år. Her har vi for øvrig montert håndtaket i en høyde som gjør at familiens små barn ikke kan løpe ut på veien.

Relaterte artikler

 • 5 TIPS: Verdens sterkeste hageport

  5 TIPS: Verdens sterkeste hageport

  18/08 Hageporter kan irriterende raskt komme til å henge skjevt! Her får du tømrerens beste oppskrift på en solid port, som aldri vil bli skjev.

 • Ny bred port til innkjørselen

  Ny bred port til innkjørselen

  17/08 VIDEO: De to gamle portbladene til innkjørselen trenger sårt å bli skiftet ut.Beslagene har nærmest tæret gjennom, og klarer ikke lenger å holde portbladene oppe, og selve treverket er gjennområtnet.

 • Den klassiske hageport

  Den klassiske hageport

  17/08 VIDEO: Håndverkeren vil her vise hvordan man lager en klassisk hageport med Z-konstruksjon. Porten tappes sammen, slik at han helt unngår å bruke metallbeslag.

 • Enkel port på solide stolper

  Enkel port på solide stolper

  29/04 Denne klassiske hageporten er like solid og holdbar, som den er pen og enkel å lage – hvis du lager den etter oppskriften på disse sidene.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Slik får du en sterk hageport

  Slik får du en sterk hageport

  08/03 Hageporten er er ofte gjestenes førsteinntrykk. Gir den et godt inntrykk, gir gjerne resten av huset det også.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss