Cookies- og Brukervilkår


Vedlikehold av eføy-gjerde

Dette gjerdet er opprinnelig et trådgjerde. En rekke eføyplanter har fått lov å gro her, og etter som årene har gått har gjerdet blitt ganske tett. Det er ikke mye vedlikehold som skal til med et slikt gjerde, sammenliknet med en hekk, som må klippes flere ganger i året.

Men det er da litt du kan gjøre, hvis du gjerne vil holde det noenlunde ensartet og i en viss høyde.Har eføyen begynt å blomstre, som her, gjør du klokt i å klippe den litt ned. Disse skuddene er nemlig ganske tunge, og kan få gjerdet til å helle litt i meste laget.

De skygger dessuten mye for veksten under, slik at den senere kan bli tynn hvis blomsterskuddene blir sittende.Det kan også være fornuftigt å jevnlig holde gjerdet i en maksimumshøyde.

Noen steder er det en viss begrensning på hvor høye naturlige jerder skal være. Og det er ingen tvil om at gjerdet holder seg penere hvis du jevnlig gjør en innsats for å holde høyden enn hvis du skjærer av toppen på én gang, som om det var en vanlig hekk.

Det vil som regel alltid være noen lange ranker, som trenger å bli fjernet. Hold øye med om gjerdet under har blitt så tynt at du med fordel kan flette disse rankene inn i det eksisterende gjerdet.Det hender også at de lange rankene slår rot i jorda.

De kan du enten fjerne, eller du kan samle deg noen stiklinger som du så senere kan plante et annet sted. Eføystiklinger er veldig enkle å få til å skyte på nytt.

Akkurat her har gjerdet blitt litt tynt, så Jane finner noen yngre ranker og sideskudd som hun kan flette inn i trådgjerdet i midten. Enkelte steder hjelper en snor med å holde rankene på plass.Men ellers er det meste bare flettearbeid.

Slik fortsetter hun stykke for stykke, til gjerdet etter hvert har blitt slik hun ønsker det. Foruten de stiklingene hun klippet underveis, anbefaler hun også at man gjemmer noen av de store blomstrende skuddene. De er nemlig veldig fine til langtidsholdbare buketter.

Relaterte artikler

 • Bygg en knallsterk levegg

  Bygg en knallsterk levegg

  03/05 En levegg med skrå kledningsbord er supersterkt. I tillegg betyr det at du slipper unna med å grave færre hull til stoplene. Vi viser hvordan.

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • 12 type gjerder - hvilket skal du velge?

  12 type gjerder - hvilket skal du velge?

  03/05 Det er ikke bare spørsmål om utseende når du skal velge gjerde. De forskjellige gjerder har forskjellige funksjoner og egenskaper. Vi gir deg et overblikk.

 • Gjerde med armeringsnett

  Gjerde med armeringsnett

  18/08 VIDEO: Det er litt rotete bakerst i hagen, så for å skjule hageredskapen litt vil vi bygge et lite gjerde, som det også kan klatre noen pene planter på.

 • Enkelt gjerde med H-profiler

  Enkelt gjerde med H-profiler

  18/08 VIDEO: Den letteste måten å bygge et gjerde på er ved å bruke H-profiler. Profilene til dette eksempelet er 97 x 97 mm impregnert furutre.

 • Sprøytemal stakitten

  Sprøytemal stakitten

  18/08 VIDEO: Det tar altfor lang tid å gi gjerdet trebeskyttelse med en pensel. Bruk i stedet en sprøytepistol. Men før du går i gang med sprøyten, er det viktig at du kjøper en maling eller trebeskyttelse som kan brukes til ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss