Cookies- og Brukervilkår


Vedlikehold av eføy-gjerde

Dette gjerdet er opprinnelig et trådgjerde. En rekke eføyplanter har fått lov å gro her, og etter som årene har gått har gjerdet blitt ganske tett. Det er ikke mye vedlikehold som skal til med et slikt gjerde, sammenliknet med en hekk, som må klippes flere ganger i året.

Men det er da litt du kan gjøre, hvis du gjerne vil holde det noenlunde ensartet og i en viss høyde.Har eføyen begynt å blomstre, som her, gjør du klokt i å klippe den litt ned. Disse skuddene er nemlig ganske tunge, og kan få gjerdet til å helle litt i meste laget.

De skygger dessuten mye for veksten under, slik at den senere kan bli tynn hvis blomsterskuddene blir sittende.Det kan også være fornuftigt å jevnlig holde gjerdet i en maksimumshøyde.

Noen steder er det en viss begrensning på hvor høye naturlige jerder skal være. Og det er ingen tvil om at gjerdet holder seg penere hvis du jevnlig gjør en innsats for å holde høyden enn hvis du skjærer av toppen på én gang, som om det var en vanlig hekk.

Det vil som regel alltid være noen lange ranker, som trenger å bli fjernet. Hold øye med om gjerdet under har blitt så tynt at du med fordel kan flette disse rankene inn i det eksisterende gjerdet.Det hender også at de lange rankene slår rot i jorda.

De kan du enten fjerne, eller du kan samle deg noen stiklinger som du så senere kan plante et annet sted. Eføystiklinger er veldig enkle å få til å skyte på nytt.

Akkurat her har gjerdet blitt litt tynt, så Jane finner noen yngre ranker og sideskudd som hun kan flette inn i trådgjerdet i midten. Enkelte steder hjelper en snor med å holde rankene på plass.Men ellers er det meste bare flettearbeid.

Slik fortsetter hun stykke for stykke, til gjerdet etter hvert har blitt slik hun ønsker det. Foruten de stiklingene hun klippet underveis, anbefaler hun også at man gjemmer noen av de store blomstrende skuddene. De er nemlig veldig fine til langtidsholdbare buketter.

Relaterte artikler

 • Bygg hundegården selv - så enkelt er det

  Bygg hundegården selv - så enkelt er det

  11/04 Du kan enkelt bygge en supersolid hundegård. Med armeringsjern er det både raskt og billig. Høner holder den også!

 • Gjerde med armeringsnett

  Gjerde med armeringsnett

  18/08 VIDEO: Det er litt rotete bakerst i hagen, så for å skjule hageredskapen litt vil vi bygge et lite gjerde, som det også kan klatre noen pene planter på.

 • Enkelt gjerde med H-profiler

  Enkelt gjerde med H-profiler

  18/08 VIDEO: Den letteste måten å bygge et gjerde på er ved å bruke H-profiler. Profilene til dette eksempelet er 97 x 97 mm impregnert furutre.

 • Sprøytemal stakitten

  Sprøytemal stakitten

  18/08 VIDEO: Det tar altfor lang tid å gi gjerdet trebeskyttelse med en pensel. Bruk i stedet en sprøytepistol. Men før du går i gang med sprøyten, er det viktig at du kjøper en maling eller trebeskyttelse som kan brukes til ...

 • Ny stakitt med brede og smale spiler

  Ny stakitt med brede og smale spiler

  18/08 VIDEO: Her var det tidligere et gjerde og en port, men begge deler var etter hvert blitt så råtne at det hele måtte skiftes ut. Men ikke stolpene, som er av impregnert furu.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Rust på terrassebord

Byttet terrassebord for en par år siden. Og ...

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss