Cookies- og Brukervilkår


Skjær stakittspilene riktig i toppen

Hvis stakittspilene er skåret rett over i toppen, holder de ikke lenge. Fuktigheten trekker lett inn, og spilene vil raskt råtne.

Her viser håndverkeren 3 forskjellige måter å skjære toppen på, som vil få regnvannet til å renne av. Den enkleste løsningen er å kappe toppen av spilen i en vinkel på 45 grader. Det streker håndverkeren opp med en justerbar vinkel.

Den andre og mye brukte løsningen er å kappe spilen i en spiss. Oppstrekingen ordnes lett ved å bruke 45 grader-støtten på bordvinkelen.

Den tredje muligheten er å skjære spilen rund i toppen. Avsett først et mål – f.eks. bredden av en vinkel – tvers over spilen. Til å tegne buen kan du f.eks. bruke en sprayboks. Tegn buen så streken treffer den tverrgående streken ute på sidene. Så er det bare å sage.

Det kan gjerne la seg gjøre med en håndsag, men har man en kapp-gjæringssag for hånden, er det jo noe lettere. Særlig hvis man skal sage mange spiler, noe som jo ofte er tilfelle. Legg merke til at snittet ligger på spilens brede flate. Den spisse kan også sages på kapp-gjæringssagen, men håndverkeren vil gjerne vise at det også lett lar seg gjøre med en håndsag. Har du en fintannet håndsag, får du penest resultat.

Til den avrundede varianten er det bare stikksagen som kan brukes. Har du et smalt, fintannet blad, så bruk det i stedet for det brede og grovtannede. Med det tynne bladet er det mye lettere å skjære en pen bue. Tre forskjellige løsninger, som alle leder regnvannet godt bort fra toppen. Så valget står bare på hvilken type man liker best.

Relaterte artikler

 • Lett og sikker oppstreking

  Lett og sikker oppstreking

  18/08 VIDEO: Når du skal montere mange stakittspiler, og både de og skruene skal sitte helt rett, er det raskest og enklest å streke opp på alle spilene i en og samme operasjon.

 • Jordanker – så står stolpen godt fast

  Jordanker – så står stolpen godt fast

  17/08 VIDEO: Stolpene til en stakitt må stå helt rett og stabilt, og det kan være vanskelig hvis jorda som stolpen skal plasseres i er veldig løs eller sandete.

 • Sag stakittspiler selv

  Sag stakittspiler selv

  21/07 VIDEO: Hvis du vil ha en stakitt med spesielle spiler i stedet for ferdigkjøpte, kan du selv sage dem ut med en vanlig stikksag.

 • EKSTREMT: Stakittet holder i 30 år!

  EKSTREMT: Stakittet holder i 30 år!

  23/05 Er du lei av stakitt som råtner og henger etter få år? Se hvilke teknikker og materialer du skal bruke for å lage et stakitt med ekstrem lang levetid!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • VIDEO: Lengre levetid på gjerdet

  VIDEO: Lengre levetid på gjerdet

  03/07 De fleste gjerder og porter råtner nedenfra - noe som egentlig er unødvendig. Her viser vi deg hvor enkelt det er å rette opp feilen.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss