Cookies- og Brukervilkår


Sag stakittspiler selv

Hvis du vil ha en stakitt med spesielle spiler i stedet for ferdigkjøpte, kan du selv sage dem ut med en vanlig stikksag.


Her har håndverkeren valgt å skjære ut en spile av et stykke høvlet furutre, som er 7,3 cm bredt.Han måler ut til midten på 3,65 cm, og trekker en strek midt ned gjennom hele bordet. Dermed har han en akse som alle utskjæringer skal speilvendes om.

Fasongen på stakittspilen er bare et spørsmål om smak og behag. Her håndtegner vi et mykt, buet mønster med en blyant. Legg merke til at det bare tegnes på den ene siden av midtstreken.

Når du er fornøyd med mønsteret, er det bare å gå i gang med stikksagen. Her bruker vi et smalt stikksagblad, som er lettere å dreie.

På den måten blir det mulig å lage mindre buer.Håndverkeren sager fra undersiden av bordet. Da ser han bedre at han følger linjene som er tegnet opp. Du kan også sage fra oversiden, men da blir ikke resultatet like nøyaktig.

Når den ene siden er skåret ut, pusses sagsporet med et stykke sandpapir, korning 120. Utskjæringen skal nemlig brukes som mal til resten av stakittspilene.

Stakittspilen med den utskårne profilen legges nå opp på en ny spile, slik at de to glatte sidene flukter med hverandre. Profilen fra malen strekes så opp på den nye stakittspilen. Malen snus slik at den flukter med den andre kanten, og igjen strekes profilen opp.

Nå har du en symmetrisk oppstreking, som er 100 prosent lik på begge sider. Det er nå streket opp på begge sider av den nye stakittspilen, og profilen skjæres igjen til med stikksagen.

Vår rutinerte håndverker holder stikksag og bord i hendene mens han sager etter oppstrekingen. Men hvis du ikke er så dreven med stikksagen, kan du feste treet på en høvelbenk eller et arbeidsbord og så sage ut ett stykke om gangen.

Til slutt pusses stakittspilen, så det ikke er synlige spor etter sagbladet. Da spilene er laget i vanlig furutre, må de impregneres eller beises når de benyttes utendørs. Du kan selvfølgelig også bruke denne metoden hvis du skal ha skiftet ut et par råtne spiler i en eksisterende stakitt.

Relaterte artikler

 • Lett og sikker oppstreking

  Lett og sikker oppstreking

  18/08 VIDEO: Når du skal montere mange stakittspiler, og både de og skruene skal sitte helt rett, er det raskest og enklest å streke opp på alle spilene i en og samme operasjon.

 • Skjær stakittspilene riktig i toppen

  Skjær stakittspilene riktig i toppen

  17/08 VIDEO: Hvis stakittspilene er skåret rett over i toppen, holder de ikke lenge. Fuktigheten trekker lett inn, og spilene vil raskt råtne.

 • Jordanker – så står stolpen godt fast

  Jordanker – så står stolpen godt fast

  17/08 VIDEO: Stolpene til en stakitt må stå helt rett og stabilt, og det kan være vanskelig hvis jorda som stolpen skal plasseres i er veldig løs eller sandete.

 • EKSTREMT: Stakittet holder i 30 år!

  EKSTREMT: Stakittet holder i 30 år!

  23/05 Er du lei av stakitt som råtner og henger etter få år? Se hvilke teknikker og materialer du skal bruke for å lage et stakitt med ekstrem lang levetid!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • VIDEO: Lengre levetid på gjerdet

  VIDEO: Lengre levetid på gjerdet

  03/07 De fleste gjerder og porter råtner nedenfra - noe som egentlig er unødvendig. Her viser vi deg hvor enkelt det er å rette opp feilen.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss