Cookies- og Brukervilkår


Bygg en støttemur

Anleggsgartneren vil her demonstrere hvordan du bygger en solid støttemur.


Først slår anleggsgartneren to stikkstenger i jorda og spenner en snor mellom dem. Snoren angir forkanten og høyden på den nederste steinen i støttemuren vår, og skal sitte ca. 10 cm over jorda på det laveste stedet.

På den måten vil den nederste steinen sitte litt under jorda. Når snoren er på plass, må det graves ut til fundamentet. Det må graves ca. 5 cm foran snoren og 15 cm bakenfor. Anleggsgartneren graver renna så dyp at det er 30 cm fra snoren og ned til bunnen av den.

Når renna er gravd ut, fyller anleggsgartneren ca. 15 cm grov grus ned i den og fordeler massen jevnt ut. Deretter stampes grusen med en såkalt jomfru. Grusen blir stampet ca. 5 cm ned, så det er 20 cm fra snoren til grusen.

Oppå grusen skal det legges et lag betong, som steinen skal stå i. Betongen består av en ferdigblanding av stein og grus, som kalles jordfuktig betong, som tilsettes sement.

Forholdet mellom ferdigblandingen og sementen er 4:1, tilsatt litt vann. Blandingen skal være forholdsvis tørr, eller det som fagmannen kaller for jordfuktig.Anleggsgartneren legger ca. 8-10 cm betong oppå grusen, så er det mulighet for å jobbe steinen litt ned i betongen.

Den første raden må legges veldig nøyaktig, da den danner basis for resten av støttemuren. Anleggsgartneren bruker en klubbe med gummihode til å banke steinen ned i betongen.

Steinen skal selvfølgelig flukte med snoren, og i den andre retningen bruker han et lite vater til å sjekke at steinen ligger rett. Den neste steinen legges opp på den første og justeres inn på samme måte. Det er en god idé etter noen steiner å kontrollere at steinen nå også ligger i vater.

Når første skift er satt, må snoren flyttes. Det skal nemlig være en baklengs helling på ca. 12 % for støttemurer. Anleggsgartneren plasserer derfor to steiner i hver ende og rykker dem ca. halvannen cm tilbake.

Deretter flytter han stikkstengene, snoren flukter mellom de to steinene. Neste rad med stein legges så opp etter snoren, så fugene er forskutt med en halv stein. Du kan godt lime steinen fast med betonglim, men så lenge støttemuren ikke skal være høyere enn en halv meter, er det ikke nødvendig.

Hver gang det er lagt et skift kontrolleres det at skiftet er i vater. Til gjengjeld må det alltid legges betong på baksiden av støttemuren halvt oppe på den øverste steinen. Anleggsgartneren legger på betongen og klapper den fast.

Når du legger betongen, må du i ettertid forvisse deg om at du ikke har skjøvet steinen fram under prosessen. Tredje skift settes på samme måte, og igjen fylles det opp med betong på baksiden.

Anleggsgartneren bruker gummiklubben til å banke på betongen og komprimere den.Støttemuren skal nå stå i et døgn før du kan legge jord opp langs den. Denne teknikken kan du bruke både hvis det allerede er forskjellige høydenivåer og hvis du vil lage det.

Relaterte artikler

 • INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  26/10 VIDEO: Her på dette grusstykket vil anleggsgartner Jesper etablere en liten sirkelformet bålplass i naturstein. Den skal være 80 cm i diameter.

 • INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  26/10 VIDEO: Brostein i granitt er alltid et godt valg til hagens belegninger. Steinene kan du legge i mange forskjellige mønstre, og du kan også variere fugenes størrelse. Lager du fugen passe bred, kan du så forskjellige ...

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss