Cookies- og Brukervilkår


Kompost som virker

Der er ingen grunn til å kjøre bort hageavfallet ditt. I stedet kan du kompostere det og gjødsle hagen med det.


De to mest vanlige kompostbeholderne er den lukkede av plast, samt den åpne. Den lukkede plastbeholderen egner seg spesielt godt til grønt kjøkkenavfall, da den er rottesikker. Til vanlig hageavfall er de mindre velegnede, da det simpelthen ikke er særlig god plass i dem.

Likevel er det en god idé å blande kjøkkenavfallet med hageavfall. Det noe grovere hageavfallet er med på å gi luft til det ellers veldig fuktige kjøkkenavfallet.

Om vinteren går komposteringen i stå, og putter du bare kjøkkenavfall i beholderen, vil komposten begynne å råtne og lukte vondt. Dette kan du unngå ved å tilføre noe tørt strukturmateriale, som sagflis eller halm. Den åpne beholderen er lett å lage selv, og er god til hageavfall.

I den åpne beholderen kan du kompostere det meste av hageavfallet ditt, men noe av det må behandles først.Grener fra busker og trær tar lang tid å bli kompostert, men hvis du findeler det, vil du framskynde prosessen betydelig.

Du kan enten bruke en kompostkvern, eller hvis det er mindre grener kan en plenklipper i mange tilfeller gjøre jobben.Har du nettopp slått gress, er det en dårlig idé å putte det på komposten.

Gress inneholder mye kvelestoff, som er vanskelig å bryte ned.Derfor skal du la det ligge og tørke i solen, før det blandes opp i komposten.Mindre planter og beskjæringer er forholdsvis raskt nedbrutt, men planter i form av ugress skal du være varsom med å kaste i komposten din.

Frøene er nemlig ganske hardføre og blir sjelden nedbrutt. Dermed har du mye ugressfrø i komposten din, og de vil bli fordelt over hele hagen når du sprer ut den ferdige jorda.

Ugress bør du, så sant det er mulig, kjøre bort til et større offentlig kompostanlegg.For at komposteringen kan finne sted, krever det oksygen og vann. Derfor må du fra tid til anden rote rundt i komposten din, samt vanne den i sommermånedene.

Dessuten er det om våren alltid lurt å endevende komposten. Det vil si at du tar all komposten ut av beholderen og snur den rundt, før du legger den tilbake. Du kan også med fordel tilsette ulike midler som er med på å framskynde formuldingen.

Spør fagfolk om råd for dette.Alt avhengig av materialet og kompostbeholderen vil du i løpet av en sesong eller to ha næringsrik jord, som du enten kan fordele i et tynt og jevnt lag i hagen eller blande opp med jorda fra hagen.

Relaterte artikler

 • ØKOLOGISK HAGE: Lag din egen kompost

  ØKOLOGISK HAGE: Lag din egen kompost

  04/10 VIDEO: Stort sett alt i en hage kan brukes igjen og igjen. Det gjelder spesielt i den økologiske hagen. Her forvandler det grønne avfallet seg etter hvert til nyttig kompost, som på ny kan gjøre nytte i urtehagen.

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss