Cookies- og Brukervilkår


Lag et vannløp i hagen

Et lite vannløp bidrar til å live opp hagen og er forholdsvis enkelt å lage. Anleggsgartneren demonstrerer her teknikken.


Du kan kjøpe forskjellige vannpumpesett, avhengig av hvor stort vannløp du ønsker. Vårt består av en beholder, en pumpe, en slange og endelig et vanntett underlag/folie. Anleggsgartneren starter med å grave ned beholderen, så den er på nivå med jorda.

Deretter måler han høyden på fallet. Her er det ikke mer enn en halv meter, men pumpen kan klare opp til 1,3 m.Så må pumpen settes sammen. Slangen og pumpens ledning kjøres gjennom det lille hullet på siden av beholderen, og slangen monteres på pumpen.

Pumpen legges nå ned i bunnen av beholderen, og det gjennomhullede lokket skrus fast.Deretter skal anleggsgartneren i gang med å forme vannløpet. Med en skuffe modellerer han det i grove trekk.

Lager du noen små terrasser nedover vannløpet, er det med på å gi litt liv, i motsetning til et helt snorrett vannløp.Når det overordnede løpet er formet, tilpasser anleggsgartneren det siste med hendene. Nå skal den vanntette folien plasseres.

Folien er ikke særlig bred, så det er viktig at du er nøye med å plassere den slik at det i midten er en fordypning hvor vannet kan løpe.Folien holdes her på plass med kulestein, men du kan også bruke granitt eller andre steiner.

I første omgang legger anleggsgartneren noen forholdsvis store steiner litt spredt rundt på folien, så han er sikker på at den ikke forskyver seg. Anleggsgartneren monterer så slangen til den kunstige utspringssteinen, og plasserer steinen på toppen av vannløpet.

Rundt langs den kunstige steinen plasseres noen andre steiner, som er med på å holde den på plass, og samtidig skjule slangen.Nå skal vannløpet bare bygges ferdig. Anleggsgartneren legger de store steinene innimellom og sørger samtidig for at det er litt variasjon i måten de ligger på.

Det er en smakssak hvor mange steiner man ønsker i vannløpet. Her vil vi både skjule beholderen og foliens kanter med stein.Vannløpet er bygd ferdig, og anleggsgartneren graver ned slangen ved siden av det.

Nå er den skjult, men samtidig lett å komme til hvis det skulle bli nødvendig. Til slutt skuffer anleggsgartneren grus opp på siden av steinen, så det hele ligger solid fast.Beholderen fylles med vann, og det settes strøm på pumpen.

Vil du gjøre litt ekstra ut av ditt vannløp, kan du plante noen vannplanter. I tillegg til at de er dekorative, hjelper plantene også til med å holde vannløpet fritt for alger, da de opptar noen av de næringsstoffene som med tiden lagres opp i vannet.

Plantene skal bare klemmes inne mellom noen steiner, så de ikke flyter med vannet. Vannløpet er nå ferdig, og du kan nyte den rislende lyden fra vannet.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss