Cookies- og Brukervilkår


Bygg en gabionmur

Vil du lage en rask mur eller dele opp hagen din i mindre rom, kan du gjøre det ved hjelp av stålgabioner.


Gabioner er grovt sagt store nettingbur, som man fyller med forskjellige slags steinmaterialer, eksempelvis kulestein. Gabioner fås i mange forskjellige størrelser, så du kan lett finne en størrelse som passer.

Gabioner kjøpes alltid sammenpakket, så først må du starte med å sette dem sammen. Du behøver ikke å gjøre det der hvor de skal stå, da du forholdsvis enkelt kan flytte dem tterpå. Anleggsgartneren starter med å sette den ene siden sammen med bunnen.

De to elementene legges opp ved siden av hverandre, og det skyves en lang stålpinne inn gjennom de små løkkene som er på begge stålelementene. På den måten henger side og bunn nå sammen.

Det samme gjentas på den andre siden, samt i endene. Når sidene er festet, reises de opp, og sidene settes sammen på samme måte ved hjelp av stålpinner. Det er viktig å sette stivere inne i gabionen, ellers vil vekten av steinen få sidene til å bue ut.

Anleggsgartneren setter stivere med ca. en halv meters avstand, i 40 cm’s høyde. Når du har fylt stein opp til stiverne, setter du fast neste rad med stivere 30-40 cm høyere oppe.

I endene skal stiverne sitte diagonalt, så de sitter fast i både sidene og i midten av endene. Til slutt monteres lokket. Endene av stålpinnene kommer til å stikke ut, så her tar anleggsgartneren et jernrør og bruker det til å bikke pinnen tilbake.

På den måten blir pinnen låst fast, og du risikerer heller ikke lenger å rive deg opp på den.Når du legger i stein, kan du gjøre det på to måter. Enten kan du bare helle i steinene, noe som er raskt men til gjengjeld ikke gir så pen finish.

Eller du kan legge hver eneste stein for hånd. Da gjelder det å legge steinene så de passer sammen, og samtidig prøve å få en forholdsvis jevn og lukket side. Fugene skal være så små som mulig, samtidig som de ligger noenlunde forskutt i forhold til hverandre.

Selv om det tar lengre tid å legge hver eneste stein, kan det være verdt det, da resultatet også blir penere. Gabioner er enkle å bygge og har mange anvendelsesmuligheter i hagen.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss