Cookies- og Brukervilkår


Tre bein – så vipper ikke bordet

Fagmannen vil her vise hvordan han lager bordbein som sikrer at hagebordet aldri vipper. Et vanlig firbeint bord vil nesten alltid vippe når man setter det ut i hagen eller på terrassen. Men hvis man nøyer seg med tre bein, er man alltid sikker på at det står helt fast.

De tre beina blir skåret av tre stykker 48 x 48 mm høvlet furutre. Fagmannen innstiller først kapp-gjæresagen til et 45 graders loddrett snitt, men dessuten må den også innstilles til en 45 graders skråskjæring før treverket skjæres.

Lengden på beina skal være 116 cm. Det markeres, og beina sages til. Igjen med det spesielle snittet. Men i denne enden skråskjæres det motsatt vei.Nå er de tre bordbeina skåret til, og måler altså 116 cm fra øverst til nederst. Han måler opp til midten – 58 cm. Og streker opp målet på alle tre bordbeina på en gang. Merk deg at målene strekes opp hele veien rundt beina.

Nå skal to av beina plasseres forskutt for hverandre. Det gjør han ved å legge det ene bordbeinet over det andre, så midtstreken på det ene beinet flukter med kanten på det andre beinet og omvendt. Midten av bordbeinet – 24 mm inne – markeres, og det markeres likeledes 24 mm ned fra midtstreken.

Her skal det bores gjennom bordbeina med et 6 mm spiralbor. Først gjennom det ene beinet, deretter gjennom det andre. De to beina monteres med en 6 x 100 mm låsebolt med skive og mutter. Så skal det tredje beinet monteres. Låsebolten bankes lett i med en hammer. Og skive og mutter settes på og spennes godt fast. Det spesielle ved denne konstruksjonen er bl.a. at beina støtter hverandre i krysset.

De foldbare beina kan så tas med ut i hagen. Og det er lett å plassere bordplaten. Beina spenner mot bordets underramme og låses av den, og de tre beina sørger samtidig for at bordet ikke kan vippe.

Relaterte artikler

 • Ny bordplate til hagebordet

  Ny bordplate til hagebordet

  18/08 VIDEO: Fagmannen skal lage en ny sekskantet bordplate til hagebordet, og det vil han gjøre på enklest mulige måte.

 • Lag flott lounge på 2 dager!

  Lag flott lounge på 2 dager!

  04/08 Tremøbler som kan tåle å stå ute hele året koster en formue. Heldigvis kan du lage dem selv! Her kan du se hvordan du lager en lekker lounge i sibirsk lerk.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Flott hagebord i en fei!

  Flott hagebord i en fei!

  28/06 Har du bruk for et stort hagebord allerede neste helg? Her viser vi deg tre modeller du kan lage selv. Det ene kan du ha ferdig allerede i morgen.

 • Hagemøblene vil ikke suge olje

  Hagemøblene vil ikke suge olje

  29/03 Etter at jeg har høytrykksspylt og oljet hagemøblene mine, har de blitt skjoldete, som om de ikke suger olje jevnt. Hva kan det skyldes?

 • Lag et elegant hagebord på en dag

  Lag et elegant hagebord på en dag

  21/07 Savner du et flott og billig hagebord? På én enkelt dag kan du lage et elegant bord av tre og keramiske fliser. Her kan du se hvordan.

  Vanskelighetsgrad 2/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss