Cookies- og Brukervilkår


Behov

Hvem, hva og når er noen viktige spørsmål når du skal avgjøre hvilke behov en hage skal oppfylle. Hvem skal bruke hagen? Er det barn og deres lekekamerater, husdyr som f.eks. hunder og katter, eller er det tosomhetens fred og ro som skal nytes i hagen? Hva skal hagen brukes til? Skal det være plass til avslapping og solbading, til blomsterplukking og grønnsaksdyrking, eller skal det være plass til et drivhus?

Endelig avgjør hagens beliggenhet hvordan den skal innrettes. Det skal skapes le, og være sitteplasser i både sol og skygge. Du må også velge hvilken type hagemenneske du ønsker å være i den nye hagen.

Vil du mest av alt nyte og bruke minimalt med tid på vedlikehold, så er det viktig med enkle, bunndekkende planter. Den motsatte ytterlighet er hageentusiasten, som elsker å bruke flere timer i hagen hver dag.

En hage kan kort sagt oppfylle uendelig mange forskjellige behov. Derfor er det viktig at du fra starten av finner ut hvilke behov din hage skal dekke. Det vil gjøre det lettere å skreddersy hagen din nettopp til deg og din hverdag.

I dag er forhagen en skjønn blanding av busker, klatreroser, litt gressplen og et bed mellom hellegang og hus. Til tross for mange solskinnstimer blir forhagen stort sett ikke brukt slik den framstår nå.

Det er både store og små barn i familien, så det må være plass til alle. Ballspill, bading og bålplass er imidlertid henvist til bakhagen.

Den nye hagen skal derfor både ha blomstrende bed, en liten plass hvor man kan nyte en kopp kaffe, og så må den skjermes av med hekk, som både gir ly og hindrer innsyn.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss