Cookies- og Brukervilkår


Behov

Hvem, hva og når er noen viktige spørsmål når du skal avgjøre hvilke behov en hage skal oppfylle. Hvem skal bruke hagen? Er det barn og deres lekekamerater, husdyr som f.eks. hunder og katter, eller er det tosomhetens fred og ro som skal nytes i hagen? Hva skal hagen brukes til? Skal det være plass til avslapping og solbading, til blomsterplukking og grønnsaksdyrking, eller skal det være plass til et drivhus?

Endelig avgjør hagens beliggenhet hvordan den skal innrettes. Det skal skapes le, og være sitteplasser i både sol og skygge. Du må også velge hvilken type hagemenneske du ønsker å være i den nye hagen.

Vil du mest av alt nyte og bruke minimalt med tid på vedlikehold, så er det viktig med enkle, bunndekkende planter. Den motsatte ytterlighet er hageentusiasten, som elsker å bruke flere timer i hagen hver dag.

En hage kan kort sagt oppfylle uendelig mange forskjellige behov. Derfor er det viktig at du fra starten av finner ut hvilke behov din hage skal dekke. Det vil gjøre det lettere å skreddersy hagen din nettopp til deg og din hverdag.

I dag er forhagen en skjønn blanding av busker, klatreroser, litt gressplen og et bed mellom hellegang og hus. Til tross for mange solskinnstimer blir forhagen stort sett ikke brukt slik den framstår nå.

Det er både store og små barn i familien, så det må være plass til alle. Ballspill, bading og bålplass er imidlertid henvist til bakhagen.

Den nye hagen skal derfor både ha blomstrende bed, en liten plass hvor man kan nyte en kopp kaffe, og så må den skjermes av med hekk, som både gir ly og hindrer innsyn.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss