Cookies- og Brukervilkår


Forberedelse

Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta det helt fra bunnen av.

Morten starter med å rydde bedet langs husets fasade. Han bruker en spade til å grave opp alle plantene, og forsøker, så sant det er mulig, å gjemme de forskjellige planter og løker.

De kan han nemlig bruke om igjen, enten i bakhagen eller i den nye forhagen når den er klar til beplantning. Når alle plantene er borte, er det en god idé å gi jorda en rask omgang med riven. Det gjør jorda løs og lett å jobbe med senere.

Store, tette busker, som f.eks. disse laurbærkirsebær-buskene, er lettere å håndtere hvis du starter med å klippe eller sage av alle grenene. Da virker oppgaven mer overkommelig, og du kan mye lettere komme til med spaden.

Bruk en grøftespade, hvis du har det. Med den er det lettere å komme langt ned og få løsnet jorda godt og grundig rundt røttene. Her er Morten så heldig at busken står like ved siden av innkjørselen. Det gjør det mulig å dra opp de siste gjenstridige røttene med en bil.

Den gir seg imidlertid ikke så lett, så det krever et par forsøk før den endelig kommer opp. I den andre enden av hagen kan Morten til gjengjeld ikke komme til med bilen. Så her må det i stedet god, gammeldags rå styrke til for å grave opp roten.

Det tar litt lengre tid, men til sjuende og sist lykkes det å få hakket over røttene, og busken kan løftes bort. Nå er det verste unnagjort, og før anleggsgartneren Jesper begynner på SITT arbeid, går han gjennom hageplanen sammen med Jane.

Først skraper han av det øverste jordlaget, så han på den måten kvitter seg med det resterende gress og ugress. Deretter kaster han alle de gamle hellene og steinene opp i trillebåren, og kjører dem bort.

Nå når hagen er ryddet for all gammel beplantning og belegning, er vi klare til å bygge den opp igjen etter Janes hageplan.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss