Cookies- og Brukervilkår


Forberedelse

Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta det helt fra bunnen av.

Morten starter med å rydde bedet langs husets fasade. Han bruker en spade til å grave opp alle plantene, og forsøker, så sant det er mulig, å gjemme de forskjellige planter og løker.

De kan han nemlig bruke om igjen, enten i bakhagen eller i den nye forhagen når den er klar til beplantning. Når alle plantene er borte, er det en god idé å gi jorda en rask omgang med riven. Det gjør jorda løs og lett å jobbe med senere.

Store, tette busker, som f.eks. disse laurbærkirsebær-buskene, er lettere å håndtere hvis du starter med å klippe eller sage av alle grenene. Da virker oppgaven mer overkommelig, og du kan mye lettere komme til med spaden.

Bruk en grøftespade, hvis du har det. Med den er det lettere å komme langt ned og få løsnet jorda godt og grundig rundt røttene. Her er Morten så heldig at busken står like ved siden av innkjørselen. Det gjør det mulig å dra opp de siste gjenstridige røttene med en bil.

Den gir seg imidlertid ikke så lett, så det krever et par forsøk før den endelig kommer opp. I den andre enden av hagen kan Morten til gjengjeld ikke komme til med bilen. Så her må det i stedet god, gammeldags rå styrke til for å grave opp roten.

Det tar litt lengre tid, men til sjuende og sist lykkes det å få hakket over røttene, og busken kan løftes bort. Nå er det verste unnagjort, og før anleggsgartneren Jesper begynner på SITT arbeid, går han gjennom hageplanen sammen med Jane.

Først skraper han av det øverste jordlaget, så han på den måten kvitter seg med det resterende gress og ugress. Deretter kaster han alle de gamle hellene og steinene opp i trillebåren, og kjører dem bort.

Nå når hagen er ryddet for all gammel beplantning og belegning, er vi klare til å bygge den opp igjen etter Janes hageplan.

Relaterte artikler

 • BLOMSTER: Lett forspiring av erteblomst

  BLOMSTER: Lett forspiring av erteblomst

  27/10 VIDEO: De er så skjønne, de klatrende og duftende erteblomstene. Det er ikke så merkelig at de er blitt et ”must” blant sommerblomstene for mange hagefolk. Men de kan dessverre være ganske vanskelige å få til å spire, blant ...

 • INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  26/10 VIDEO: Her på dette grusstykket vil anleggsgartner Jesper etablere en liten sirkelformet bålplass i naturstein. Den skal være 80 cm i diameter.

 • INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  26/10 VIDEO: Brostein i granitt er alltid et godt valg til hagens belegninger. Steinene kan du legge i mange forskjellige mønstre, og du kan også variere fugenes størrelse. Lager du fugen passe bred, kan du så forskjellige ...

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss