Cookies- og Brukervilkår


Hageplan

Hageplanen er den endelige oppskriften på anlegget. Den er målfast, og inneholder alle elementene som skal være i hagen. Den er fargelagt, noe som bidrar til å gi et godt inntrykk av den ferdige hagen allerede på dette stadiet.

Her har vi besøkt en hage som ble tegnet for 3 år siden. Og som man ser, har beboerne valgt å følge hageplanen i stort sett alle henseender. Her er det f.eks. angitt en terrasse, som familien siden har oppført.

Dette hjørnet var tiltenkt et lekeområde, og slik ser det ut 3 år etter. Opp langs huset hadde hagearkitekten foreslått et bed med en beplantning av roser og stauder. Og når det er vokst til, ser det slik ut.

Du behøver imidlertid ikke å følge hageplanen slavisk. Det kan være elementer som først kommer til senere, eller som du kanskje aldri får anlagt. Beboerne her valgte f.eks. ikke å lage dette store bedet som er angitt på hageplanen.

I stedet rammet de bare inn plantene med gressplenen. Jane bruker skissen med den stramme hagekomposisjonen som utgangspunkt for hageplanen. Hageplanen blir på den måten en detaljert utgave av skissen, hvor hun fargelegger planen så det er lett å se alle hagens elementer.

På planen ser man hvordan hagens rom blir skapt med hekker vinkelrett på den eksisterende hekken. De to store bedene er tegnet med en kant av buksbom, som er med på å gi hagen det stramme preget.

Mellom de to bedene er det planlagt et lite hyggebed, som skal beplantes med villjordbær. Hageplanen rommer imidlertid ingen detaljert beskrivelse av hver enkelt plantes plassering. Til det må det brukes en egen beplantningsplan.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss