Cookies- og Brukervilkår


Lag en veldrenert bunn

Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at snoren angir slutthøyden, hvor det også skal være plass til hellene.

Normalt anbefaler anleggsgartnere at man bruker ca. 10 cm grov grus til underlaget. Men den type grus pakker seg så hardt at regnvannet har vanskelig for å trenge gjennom. Derfor velger vi her å bruke alminnelig 0-8 mm avretningsgrus til underlaget.

Det er nemlig god drenering i avretningsgrus, så regnvannet lett kan trenge gjennom. Og det er best både for plantene i hagen og selve huset. Jorda du graver av legger du i første omgang der hvor de nye bedene skal være.

Da ligger den ikke i veien foreløpig, og du slipper, i hvert fall midlertidig, å gå fram og tilbake med trillebåren. Når gangene er gravd og jorda er noenlunde plan, kan du helle på grusen. Bruk en trillebår, og hell på rikelig med grus, så det blir de nødvendige 10 cm.

Etter at grusen er kjørt på, må den fordeles jevnt over hele området. Det gjøres lettest med en skuffe. Du kan hele tiden se om nivået passer i forhold til snorene. Og noen steder er det kanskje nødvendig å kjøre på mer grus.

For å få en helt rett overflate, bør alle grusstiene kjøres over med en platevibrator, gjerne en av de store på 100 kg, som virkelig kan komprimere grusen. Til tross for sin størrelse, er maskinen ganske lett å jobbe med, og får raskt planert grusen.

Husk for øvrig å bruke hørselvern når du bruker støyende maskiner som denne. Platevibratoren har komprimert grusen, men det må fremdeles rettes av så bunnen blir 100 prosent plan.

Jesper legger et vannrør langs husmuren, og sørger for at det ligger i samme høyde i begge ender. På samme måte legger han et vannrør der hvor gangstien slutter. Nå kan han trekke en rettholt over de to vannrørene, og på den måten få en helt plan overflate.

På de stedene hvor det mangler grus helles det på mer, hvorpå det igjen trekkes av med rettholten. Helt til slutt feies grusen av med en såkalt asfaltrake, som fjerner alle spor fra rettholten.

Når dette er gjort på alle ganger, stier og plasser, har du det best tenkelige utgangspunkt for å få en pen belegning.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

 • INNRED HAGEN: Hageplan

  INNRED HAGEN: Hageplan

  06/10 VIDEO: Hageplanen er den endelige oppskriften på anlegget. Den er målfast, og inneholder alle elementene som skal være i hagen. Den er fargelagt, noe som bidrar til å gi et godt inntrykk av den ferdige hagen allerede på dette ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss