Cookies- og Brukervilkår


Lag en veldrenert bunn

Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at snoren angir slutthøyden, hvor det også skal være plass til hellene.

Normalt anbefaler anleggsgartnere at man bruker ca. 10 cm grov grus til underlaget. Men den type grus pakker seg så hardt at regnvannet har vanskelig for å trenge gjennom. Derfor velger vi her å bruke alminnelig 0-8 mm avretningsgrus til underlaget.

Det er nemlig god drenering i avretningsgrus, så regnvannet lett kan trenge gjennom. Og det er best både for plantene i hagen og selve huset. Jorda du graver av legger du i første omgang der hvor de nye bedene skal være.

Da ligger den ikke i veien foreløpig, og du slipper, i hvert fall midlertidig, å gå fram og tilbake med trillebåren. Når gangene er gravd og jorda er noenlunde plan, kan du helle på grusen. Bruk en trillebår, og hell på rikelig med grus, så det blir de nødvendige 10 cm.

Etter at grusen er kjørt på, må den fordeles jevnt over hele området. Det gjøres lettest med en skuffe. Du kan hele tiden se om nivået passer i forhold til snorene. Og noen steder er det kanskje nødvendig å kjøre på mer grus.

For å få en helt rett overflate, bør alle grusstiene kjøres over med en platevibrator, gjerne en av de store på 100 kg, som virkelig kan komprimere grusen. Til tross for sin størrelse, er maskinen ganske lett å jobbe med, og får raskt planert grusen.

Husk for øvrig å bruke hørselvern når du bruker støyende maskiner som denne. Platevibratoren har komprimert grusen, men det må fremdeles rettes av så bunnen blir 100 prosent plan.

Jesper legger et vannrør langs husmuren, og sørger for at det ligger i samme høyde i begge ender. På samme måte legger han et vannrør der hvor gangstien slutter. Nå kan han trekke en rettholt over de to vannrørene, og på den måten få en helt plan overflate.

På de stedene hvor det mangler grus helles det på mer, hvorpå det igjen trekkes av med rettholten. Helt til slutt feies grusen av med en såkalt asfaltrake, som fjerner alle spor fra rettholten.

Når dette er gjort på alle ganger, stier og plasser, har du det best tenkelige utgangspunkt for å få en pen belegning.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss