Cookies- og Brukervilkår


Legg brostein med smale og brede fuger

Brostein i granitt er alltid et godt valg til hagens belegninger. Steinene kan du legge i mange forskjellige mønstre, og du kan også variere fugenes størrelse. Lager du fugen passe bred, kan du så forskjellige småvekster, som f.eks. kryptimian, mellom steinene, og dermed forebygge ugress.

Her har Jesper fått tak i et lass brukte nordiske stein, som er blankslitte på den ene siden. Det gir ofte en flott finish når belegningen er på plass.

Jesper har allerede rettet av en bunn som består av 0-8 mm grus i et lag på godt og vel 10 cm. Det er minimumsdybden når du skal jobbe med granitt.

Det er en god idé å få tak i en slik brosteinhammer, som Jesper bruker her, når du skal legge steinene. Den ene enden av hammeren er nemlig flat, så den bruker du når du skal løsne grusen.

Når brosteinen er på plass, banker du den fast i grusen med den andre enden av hammeren. Start gjerne med en kort og en lang stein. Det peneste forbandet oppnår du nemlig når de tverrgående fugene er forskutt i forhold til hverandre.

Fugene skal altså helst ikke ligge i forlengelse av hverandre. Sørg for å ha rikelig med stein til rådighet når du lager en slik belegning.

Du vil nemlig få behov for å sortere en del i dem for å finne de steinene som passer best i forhold til de øvrige.Fugen mellom de to radene med stein skal til gjengjeld være helt rette.

Du må også forsikre deg om at steinene samtidig flukter med de to snorene. Så her gjelder det å finne stein som har samme bredde.Når steinene er lagt, må du feie godt med sand ned i fugene.

Den låser steinene fast, så de ikke ugjør seg når du f.eks. går på dem. Det siste lille stykke stein har vi lagt med en fugebredde på ca. 2-3 cm. Og i stedet for sand fyller gartneren her fugene opp med jord.

Da kan han nemlig så kryptimian i fugene. Det vil med tiden komme til å stå flott til steinene. Du kan også bruke andre egnede planter eller mose i fugene, så unngår du annet ugress.

Relaterte artikler

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

 • VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  VANN I HAGEN 5: Ferdige dammer og gummiduk

  21/11 VIDEO: Når du anlegger en dam i hagen, er det forskjellige måter å gripe an arbeidet på. Vil du lett og raskt anlegge en dam i hagen, kan et formstøpt basseng være løsningen for deg.

 • VANN I HAGEN 4: Vanntester

  VANN I HAGEN 4: Vanntester

  21/11 VIDEO: Det er viktig at du ved hvert sesongskifte tester kvaliteten på vannet i hagedammen din, så du kan være sikker på at både planter og fisk har optimale leveforhold. Det er særlig to tester av vannet det er vesentlig å ...

 • VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  VANN I HAGEN 2: Solid marker, krittusj

  21/11 VIDEO: Når du jobber med folien til hagedammen din, er det av og til nødvendig å lage noen markeringer på den. Her er det en god ide å kjøpe en solid marker. Den finnes både i en tradisjonell papirutgave og en nyere tusj-variant.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Rekkverk på toppen av en trapp

Hei, jeg må lage ett rekkverk på toppen av ...

Bygge anneks/ lydstudio

Vurderer å sette opp et anneks på tomta som ...

Isolering av gammelt hus

Hei, pusser opp et hus fra ca. 1930 og i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss