Cookies- og Brukervilkår


Legg stier og terrasse

Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller til terrassen i midten av hagen.

Ved å bryte belegningen på denne måten, vil terrassen visuelt framstå som et slags gulvteppe i hagen. Når du skal i gang med å legge steinene, er det viktig at du begynner nøyaktig i midten, selv om det kanskje virker ulogisk.

For gjør du det, vil du i siste instans få det mest harmoniske uttrykket, fordi avslutningene da vil bli like. Her har imidlertid Jane allerede i sin planlegging tatt høyde for terrasse-hellenes størrelse, så det burde ikke bli nødvendig å skjære til disse hellene.

Anleggsgartneren måler først opp mellem de to vinduene, og finner midten. Så trekker han en snor til motsatt side av det flate området. Han har også trukket en snor parallelt med husfasaden i en avstand av to terrasseheller.

Dermed passer avstanden nemlig med de to bedene som skal anlegges på hver side av helleterrassen. Han legger de fire første hellene der hvor de to snorene krysser hverandre. Slik fortsetter han helle for helle, mens terrassen etter hvert tar form.

Han fjerner spydet som markerer midten av terrassen, og fyller først opp hullet før han legger de siste hellene. Legg merke til at Jesper ikke på noe tidspunkt trår i grusen, da det vil ødelegge avrettingen. Så er han klar til belegning av stiene.

Herregårdssteinene legger han i 1/3 forband. Det betyr at hver stein fortløpende skal stikke 1/3 forbi nabosteinen. Anleggsgartneren legger steinene så de flukter med kanten av de to kommende bedene, som er markert med en snor.

Der hvor hellegangen skal fortsette ned langs det kommende bedet, bruker han vinkelmåleren til å lage en vinkelrett snor, som sidegangen skal følge.Han måler ut fra snoren, og legger igjen steinene i 1/3 forband, slik at mønsteret fortsetter ubrutt.

Med en spade retter han til mellomrommene mellom steinene, før han fortsetter med å legge de tre andre gangene. De manglende steinene i kantene lager Jesper ved å skjære en tredjedel av lengden. Dermed passer stykkene i hulrommene som er igjen.

Til slutt må hele belegningen ha en god omgang med fugesand. Her bruker Jesper en spesiell fugesand med en meget høy pH-verdi. Det gjør det langt vanskeligere for ugressfrø å spire.

Fugesanden må feies godt ned i mellomrommene, slik at steinbelegningen festes og steinene ikke vil forskyve seg når familien tar i bruk belegningen.

Nå er det grove anleggsarbeidet ferdig, og den nye hagen har kommet et stort skritt nærmere sin endelige form.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

 • INNRED HAGEN: Hageplan

  INNRED HAGEN: Hageplan

  06/10 VIDEO: Hageplanen er den endelige oppskriften på anlegget. Den er målfast, og inneholder alle elementene som skal være i hagen. Den er fargelagt, noe som bidrar til å gi et godt inntrykk av den ferdige hagen allerede på dette ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss