Cookies- og Brukervilkår


Legg stier og terrasse

Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller til terrassen i midten av hagen.

Ved å bryte belegningen på denne måten, vil terrassen visuelt framstå som et slags gulvteppe i hagen. Når du skal i gang med å legge steinene, er det viktig at du begynner nøyaktig i midten, selv om det kanskje virker ulogisk.

For gjør du det, vil du i siste instans få det mest harmoniske uttrykket, fordi avslutningene da vil bli like. Her har imidlertid Jane allerede i sin planlegging tatt høyde for terrasse-hellenes størrelse, så det burde ikke bli nødvendig å skjære til disse hellene.

Anleggsgartneren måler først opp mellem de to vinduene, og finner midten. Så trekker han en snor til motsatt side av det flate området. Han har også trukket en snor parallelt med husfasaden i en avstand av to terrasseheller.

Dermed passer avstanden nemlig med de to bedene som skal anlegges på hver side av helleterrassen. Han legger de fire første hellene der hvor de to snorene krysser hverandre. Slik fortsetter han helle for helle, mens terrassen etter hvert tar form.

Han fjerner spydet som markerer midten av terrassen, og fyller først opp hullet før han legger de siste hellene. Legg merke til at Jesper ikke på noe tidspunkt trår i grusen, da det vil ødelegge avrettingen. Så er han klar til belegning av stiene.

Herregårdssteinene legger han i 1/3 forband. Det betyr at hver stein fortløpende skal stikke 1/3 forbi nabosteinen. Anleggsgartneren legger steinene så de flukter med kanten av de to kommende bedene, som er markert med en snor.

Der hvor hellegangen skal fortsette ned langs det kommende bedet, bruker han vinkelmåleren til å lage en vinkelrett snor, som sidegangen skal følge.Han måler ut fra snoren, og legger igjen steinene i 1/3 forband, slik at mønsteret fortsetter ubrutt.

Med en spade retter han til mellomrommene mellom steinene, før han fortsetter med å legge de tre andre gangene. De manglende steinene i kantene lager Jesper ved å skjære en tredjedel av lengden. Dermed passer stykkene i hulrommene som er igjen.

Til slutt må hele belegningen ha en god omgang med fugesand. Her bruker Jesper en spesiell fugesand med en meget høy pH-verdi. Det gjør det langt vanskeligere for ugressfrø å spire.

Fugesanden må feies godt ned i mellomrommene, slik at steinbelegningen festes og steinene ikke vil forskyve seg når familien tar i bruk belegningen.

Nå er det grove anleggsarbeidet ferdig, og den nye hagen har kommet et stort skritt nærmere sin endelige form.

Relaterte artikler

 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

 • Slik lager du en terrasse av trefliser

  Slik lager du en terrasse av trefliser

  28/04 En terrasse av trefliser er både flott og lekker å gå på. Legges den på et solid underlag, holder den i mange år.

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss