Cookies- og Brukervilkår


Oppmåling

Før forvandlingen for alvor kan gå i gang, må arealet måles grundig opp. Oppmålingen er utgangspunkt for både skisser, hageplan og hvor mye materialer som skal brukes.

Jane benytter et 50 meter målebånd til å foreta alle oppmålinger. Du bør unngå å bruke tommestokker eller andre korte måleredskaper, da det ganske enkelt ikke blir nøyaktig nok. Kjøper du et målebånd, som samtidig har en hempe i enden, kan du feste det med en plugg og på den måten selv foreta oppmålingen.

Jane måler først hvor bredt området er fra hekken og til husets fasade. Her er det 5,50 meter. Deretter måler hun hvor bredt huset er fra hushjørne til hushjørne. Her er det 8,5 meter. Langs fasaden måler hun også opp hvor vinduene er plassert.

Likeledes blir plasseringen til alle større trær og busker målt opp. Det er 75 cm fra midten av stammen til innkjørselen. Derfor plasseres spydet 75 cm fra husets hjørne når buskens avstand til huset skal måles. På den måten er Jane sikker på at oppmålingen er vinkelrett og dermed nøyaktig.

Du kan imidlertid også benytte en vinkel til å sikre en vinkelrett oppmåling. Her legges vinkelen opp langs f.eks. huset, og på den måten har Jane en sikker retning til målebåndet. Kirsebærlaurbærbusken er plassert 2,75 m fra fasaden.

På samme måte måles alle stier, busker og trær opp, og tegnes inn på et stykke ganske alminnelig rutepapir, hvor hver centimeter tilsvarer en meter. Og til slutt har du et meget nøyaktig utgangspunkt for å lage en skisse.

Når Jane er ferdig med oppmålingen, tar hun kladden med inn, og tegner den opp på et stykke gjennomsiktig matpapir. På den måten har hun nå en arbeidsskisse over den nåværende hagen. Du behøver ikke å være nøye med tegningen.

Tegn den bare med løs hånd, da den som sagt bare er en arbeidsskisse, som skal holdes opp mot de endelige skisser av den kommende forhagen.

Relaterte artikler

 • BLOMSTER: Lett forspiring av erteblomst

  BLOMSTER: Lett forspiring av erteblomst

  27/10 VIDEO: De er så skjønne, de klatrende og duftende erteblomstene. Det er ikke så merkelig at de er blitt et ”must” blant sommerblomstene for mange hagefolk. Men de kan dessverre være ganske vanskelige å få til å spire, blant ...

 • INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  INNRED HAGEN: Lag en sirkel med kulestein

  26/10 VIDEO: Her på dette grusstykket vil anleggsgartner Jesper etablere en liten sirkelformet bålplass i naturstein. Den skal være 80 cm i diameter.

 • INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  INNRED HAGEN: Legg brostein med smale og brede fuger

  26/10 VIDEO: Brostein i granitt er alltid et godt valg til hagens belegninger. Steinene kan du legge i mange forskjellige mønstre, og du kan også variere fugenes størrelse. Lager du fugen passe bred, kan du så forskjellige ...

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss