Cookies- og Brukervilkår


Oppmåling

Før forvandlingen for alvor kan gå i gang, må arealet måles grundig opp. Oppmålingen er utgangspunkt for både skisser, hageplan og hvor mye materialer som skal brukes.

Jane benytter et 50 meter målebånd til å foreta alle oppmålinger. Du bør unngå å bruke tommestokker eller andre korte måleredskaper, da det ganske enkelt ikke blir nøyaktig nok. Kjøper du et målebånd, som samtidig har en hempe i enden, kan du feste det med en plugg og på den måten selv foreta oppmålingen.

Jane måler først hvor bredt området er fra hekken og til husets fasade. Her er det 5,50 meter. Deretter måler hun hvor bredt huset er fra hushjørne til hushjørne. Her er det 8,5 meter. Langs fasaden måler hun også opp hvor vinduene er plassert.

Likeledes blir plasseringen til alle større trær og busker målt opp. Det er 75 cm fra midten av stammen til innkjørselen. Derfor plasseres spydet 75 cm fra husets hjørne når buskens avstand til huset skal måles. På den måten er Jane sikker på at oppmålingen er vinkelrett og dermed nøyaktig.

Du kan imidlertid også benytte en vinkel til å sikre en vinkelrett oppmåling. Her legges vinkelen opp langs f.eks. huset, og på den måten har Jane en sikker retning til målebåndet. Kirsebærlaurbærbusken er plassert 2,75 m fra fasaden.

På samme måte måles alle stier, busker og trær opp, og tegnes inn på et stykke ganske alminnelig rutepapir, hvor hver centimeter tilsvarer en meter. Og til slutt har du et meget nøyaktig utgangspunkt for å lage en skisse.

Når Jane er ferdig med oppmålingen, tar hun kladden med inn, og tegner den opp på et stykke gjennomsiktig matpapir. På den måten har hun nå en arbeidsskisse over den nåværende hagen. Du behøver ikke å være nøye med tegningen.

Tegn den bare med løs hånd, da den som sagt bare er en arbeidsskisse, som skal holdes opp mot de endelige skisser av den kommende forhagen.

Relaterte artikler

 • 10 flotte hagetrapper

  10 flotte hagetrapper

  06/07 Med den riktige teknikken kan du selv lage mange flotte hagetrapper. Her kan du se 10 flotte tips!

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Lag et flott og praktisk plantebord

  Lag et flott og praktisk plantebord

  06/07 Skal du plante blomstene i krukker, er dette plantebordet fantastisk. Det har en perfekt arbeidshøyde og er enkelt å bygge!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Støp et bålfat på enkelt vis

  Støp et bålfat på enkelt vis

  08/06 Med to murerbaljer kan du enkelt støpe et lekkert bålfat som garantert vil bli et samlingssted for mange hyggelige sommerkvelder.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Smart plantehylle til terrassen

  Smart plantehylle til terrassen

  30/05 Med denne elegante plantehyllen kan du på kort tid få blomstrene til å vokse på terrasseveggen. I tillegg er den veldig enkel å bygge.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  5 trinn: Grønnere gress enn naboens

  18/05 Alle kan få en superflott og misunnelsesverdig gressplen. Vi har laget fem enkle trinn og følger du de, garanterer vi deg et flott resultat!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss