Cookies- og Brukervilkår


Oppmåling

Før forvandlingen for alvor kan gå i gang, må arealet måles grundig opp. Oppmålingen er utgangspunkt for både skisser, hageplan og hvor mye materialer som skal brukes.

Jane benytter et 50 meter målebånd til å foreta alle oppmålinger. Du bør unngå å bruke tommestokker eller andre korte måleredskaper, da det ganske enkelt ikke blir nøyaktig nok. Kjøper du et målebånd, som samtidig har en hempe i enden, kan du feste det med en plugg og på den måten selv foreta oppmålingen.

Jane måler først hvor bredt området er fra hekken og til husets fasade. Her er det 5,50 meter. Deretter måler hun hvor bredt huset er fra hushjørne til hushjørne. Her er det 8,5 meter. Langs fasaden måler hun også opp hvor vinduene er plassert.

Likeledes blir plasseringen til alle større trær og busker målt opp. Det er 75 cm fra midten av stammen til innkjørselen. Derfor plasseres spydet 75 cm fra husets hjørne når buskens avstand til huset skal måles. På den måten er Jane sikker på at oppmålingen er vinkelrett og dermed nøyaktig.

Du kan imidlertid også benytte en vinkel til å sikre en vinkelrett oppmåling. Her legges vinkelen opp langs f.eks. huset, og på den måten har Jane en sikker retning til målebåndet. Kirsebærlaurbærbusken er plassert 2,75 m fra fasaden.

På samme måte måles alle stier, busker og trær opp, og tegnes inn på et stykke ganske alminnelig rutepapir, hvor hver centimeter tilsvarer en meter. Og til slutt har du et meget nøyaktig utgangspunkt for å lage en skisse.

Når Jane er ferdig med oppmålingen, tar hun kladden med inn, og tegner den opp på et stykke gjennomsiktig matpapir. På den måten har hun nå en arbeidsskisse over den nåværende hagen. Du behøver ikke å være nøye med tegningen.

Tegn den bare med løs hånd, da den som sagt bare er en arbeidsskisse, som skal holdes opp mot de endelige skisser av den kommende forhagen.

Relaterte artikler

 • Slik bygger du en flott hagesti

  Slik bygger du en flott hagesti

  04/04 Er du lei av våte sko når du skal gjennom hagen? Da er en hagesti den rette løsningen. Vi viser deg hvordan du enkelt bygger en sti i tre.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • QUIZ: 9 raske om hagen

  QUIZ: 9 raske om hagen

  30/03 Denne quizen er til deg som snart skal stelle i hagen. Vet du for eksempel hvordan du lettest unngår skvallerkål? Test DIN kunnskap om hagen her.

 • Ta livet av mordersneglene

  Ta livet av mordersneglene

  15/02 Vær i forkant med mordersneglene og få mest mulig ut av kjøkkenhagen.

 • VANN I HAGEN 6:Løvnett

  VANN I HAGEN 6:Løvnett

  21/11 VIDEO: Når høsten nærmer seg, er det en god ide å investere i et nett til dammen. Det kan fange opp trærnes blader før de havner i vannet.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Rust på terrassebord

Byttet terrassebord for en par år siden. Og ...

Forskalingsblokk støttemur

Er det noen som vet hvor høyt man kan bygge ...

Plassering av dampsperre i yttervegger på vaskerom

Holder på med et nybygg med bad og vaskerom, ...

Bygge hylle til varmtvannstanken

Vi bygger hytte og har fått i råd å sette ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss